Külföld

Izrael nem tudja bizonyítani, hogy Iránnak köze van a támadásához, de azt igen, hogy támogatják a mozgalmat

Nem tudni, hogy a művelet időzítése és a lebonyolítás módja iráni vezetésű volt-e

Tel-Aviv nem tudja bizonyítani, hogy Iránnak köze van a Hamász izraeli katonai létesítmények és a Gázai övezet körüli települések elleni támadásához, de bizonyítéka van arra, hogy Teherán támogatja a mozgalmat – mondta Avichay Adraee, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Izrael nem tudja bizonyítani, hogy Iránnak köze van a támadásához, de azt igen, hogy támogatják a mozgalmat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Iranian Army Offoice

„Nincs elég információnk ahhoz, hogy iráni részvételről beszéljünk, de elég információnk van ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy Irán támogatja a Hamász mozgalmat, és tevékenységének jelentős részét finanszírozza, valamint fegyverekkel, kiképzéssel és oktatással támogatja” – mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

Az IDF szóvivője hozzátette, hogy annak ellenére, hogy nincs bizonyíték a támadásban való iráni részvételre, a Hamász történelmileg szoros kapcsolatokat ápol Teheránnal. Elmondta, hogy az iráni fél katonai kiképzéssel segített, és olyan fegyverekkel látta el a mozgalmat, amelyeket a palesztin harcosok használhatnak – írta az oroszhirek.hu.

„Eddig nem erősítettük meg, vagy nem hoztuk összefüggésbe Iránt ezzel a művelettel, de vajon a fegyverek vagy a fegyverek egy része, amelyeket használtak, iráni gyártmányúak voltak? Igen. A gyakorlatok és így tovább szintén iráni vezetésűek vagy iráni támogatásúak voltak? Igen. De vajon a művelet, a művelet időzítése és a lebonyolítás módja iráni vezetésű volt-e? Nincs elég információnk ahhoz, hogy ezt megerősítsük” – mondta.

Kapcsolódó írásaink