Külföld

Izrael és Oroszország is eltanácsolja polgárait az utazástól több közel-keleti és észak-afrikai országba

A marokkói utazási figyelmeztetés 3-as szintre emelkedett

Izrael és Oroszország is azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak bizonyos közel-keleti és észak-afrikai országokba azután, hogy az Izrael ellen a Hamász iszlamista terrorszervezet által intézett támadások miatt különösen feszültté vált a helyzet a térségben.

Izrael és Oroszország is eltanácsolja polgárait az utazástól több közel-keleti és észak-afrikai országba
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az izraeli nemzetbiztonsági tanács (NSC) azt javasolta, hogy az izraeliek mielőbb hagyják el Egyiptomot és Jordániát, illetve ne utazzanak Marokkóba.

Az NSC közleménye szerint az elmúlt napokban a világ különböző országaiban tovább nőtt az Izrael elleni tiltakozások száma, különös tekintettel a közel-keleti arab országokra. Emiatt Egyiptom és Jordánia esetén az utazási figyelmeztetési szintet 4-es fokozatra, azaz „nagyon veszélyes” szintre emelték. Ez azt jelenti, hogy nem ajánlott ezekbe az országokba látogatni, és az ott tartózkodókat pedig felszólítják, hogy azonnal távozzanak.

A marokkói utazási figyelmeztetés 3-as szintre emelkedett, azaz „el kell kerülni a nem létfontosságú utazásokat”.

Az NSC ezenkívül „javasolja elkerülni további értesítésig a közel-keleti/arab országokat, beleértve Törökországot, Egyiptomot (beleértve a Sínai-félszigetet), Jordániát, az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint”. „Ajánlott továbbá elkerülni” az utazást Malajziába, Bangladesbe, Indonéziába és a Maldív-szigetekre.

Ugyancsak szombaton az orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium azt javasolta az idegenforgalmi szolgáltatóknak és ügynökségeknek, hogy függesszék fel az izraeli, jordániai, libanoni és palesztinai túrák értékesítését. A tárca ajánlásában az is szerepelt: az orosz állampolgárok tartózkodjanak turisztikai célú utazásoktól ezekbe az országokba, amíg a helyzet normalizálódik.

Kapcsolódó írásaink