Külföld

Ukrajna állítólag visszavert egy orosz támadást

Az ukrán hadsereg saját közlése szerint visszavert egy újabb orosz támadást a Donyeck megyei Avgyijivka városánál, az ország keleti részében.

Ukrajna állítólag visszavert egy orosz támadást
Valahol a frontvonalon...
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Ozge Elif Kizil

Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált. „Az ellenség felújította támadásait, és nem adja fel az Avgyijivka bekerítésére tett kísérleteit” – közölte az ukrán hadsereg vezérkara a Facebook közösségi oldalon. A közlemény szerint az ukránok szilárdan tartják a védelmi vonalaikat, és azt írták, az orosz erők 24 óra alatt mintegy 900 embert és 150 páncélozott járművet vesztettek.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő oldalon közzétett egy fotót, amelyen egy összeroncsolódott páncélozott jármű és egy holttestnek tűnő alak elmosódott képe látszik.

Valerij Zsaluznij, az ukrán hadsereg főparancsnoka csütörtök este a Telegramon közölte, hogy Avgyijivkában járt, „ahol az ellenfél nem adja fel a védelmünk áttörésére irányuló kísérleteit”. Elmondta, hogy a parancsnoksággal megvitatta az ott állomásozó egységek taktikáját és „kiemelt szükségleteit”. Az általa közzétett videón a tábornok sisakban és golyóálló mellényben látható, amint egy óvóhelyen lévő parancsnoki állásban katonákkal beszélget.

„Az ellenség aktívan alkalmaz rohamosztagokat, nagyszámú páncélozott járművet indít, valamint repülőket és tüzérséget vet be” – számolt be Zsaluznij. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken üdvözölte Joe Biden „erőteljes beszédét”, aki előző nap Kijev további amerikai megsegítésére szólított fel. „Amerika befektetése Ukrajna védelmébe szavatolja Európa és a világ hosszú távú biztonságát” – írta Zelenszkij az X közösségi oldalon.

Kapcsolódó írásaink