Külföld

Svéd iskolákban és óvodákban is dolgoznak dzsihadisták

Svéd iskolákban és óvodákban is dolgoznak dzsihadisták – hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában.

Svéd iskolákban és óvodákban is dolgoznak dzsihadisták
A svéd parlament zászlóit félárbocra eresztették Stockholmban, Svédországban 2023. október 17-én, megemlékezve a Brüsszelben meggyilkolt szurkolókról
Fotó: AFP/TT hírügynökség/Henrik Montgomery

A műsorban közölték: a Mandiner az Euractiv portál alapján írta azt, hogy svéd szabadidőközpontokban, óvodákban és szociális intézményekben is dolgoznak az Iszlám Állam egykori dzsihadistái. Idézték Lotta Edholmot, a svéd kormány iskolákért felelős tagját, aki szerint ez elfogadhatatlan. A politikus úgy vélekedett, hogy a svéd társadalom túlságosan naiv volt.

Az Expressen című svéd lapban Daniel Olsson csütörtökön megjelent írása szerint Svédország a keményvonalas iszlamisták támadásainak frontvonalában áll az ismétlődő Korán-égetések miatt – emelték ki a Híradóban.

A cikkben az áll, hogy minden negyedik dzsihadista, aki korábban az Iszlám Állam terrorszervezetnél járt, kapcsolatban állt velük vagy harcolt a soraikban, és később visszatért Svédországba, most óvodákban, ifjúsági központokban és szociális intézményekben dolgozik, többnyire gyermekfelügyelőként vagy tanárként.

Egy terrorista özvegye is nyilatkozott az újságírónak, aki hazatérve Svédországba, dajka lett. Azt mondta: az óvodában mindig találnak munkát.

A műsorban kiemelték: a cikk megjelenése után a liberális svéd miniszter felháborodott, és arról beszélt, hogy a svéd társadalom túl naiv volt az Iszlám Állam harcosai kapcsán. Lotta Edholm szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy olyan emberek dolgozzanak svéd iskolákban, akik terroristák.

A tárcavezető szerint a hatóságoknak hatékonyabban együtt kell működniük, és enyhíteniük kell a titoktartási szabályokon. Kiderült ugyanis, hogy az egykori Iszlám Állam harcosai közül 21-en találtak munkát állami munkaadóknál annak ellenére, hogy a biztonsági szolgálatok többször is arra figyelmeztettek: az úgynevezett hazatérők radikalizálódhatnak.

A Híradóban arról is beszámoltak, hogy a skandináv országban csak az idén változott meg az a törvény, amely szerint a terrorista szervezetekben való tagság önmagában nem volt bűncselekmény. Eddig a terrorszervezetekhez csatlakozó svédeket is csak akkor tudták felelősségre vonni, ha bizonyítottan bűncselekményeket követtek el.

Mivel a törvény visszamenőlegesen nem érvényes, az eddigi hazaérkezett dzsihadistákat lehetetlen felelősségre vonni – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink