Külföld

Két foglyukat elengedték a palesztin radikálisok

Pénteken a palesztin szélsőségesek „humanitárius okokból” szabadon engedtek két amerikai foglyot, egy anyát és lányát – jelentette az al-Arabija.

Két foglyukat elengedték a palesztin radikálisok
Tüntetők követelik a túszok szabadon bocsátását
Fotó: Brazil Photo Press via AFP/Brazil Photo Press/Vanessa Carvalho

Abu Ubaida, a Hamász mozgalom katonai szárnya, az al-Kasszam Brigádok szóvivője pénteken bejelentette két amerikai fogoly szabadon bocsátását „humanitárius okokból, válaszul a katari erőfeszítésekre”.

Rövid nyilatkozatában kijelentette: „A katari erőfeszítésekre válaszul humanitárius okokból szabadon engedtünk két amerikai foglyot (egy anyát és lányát), hogy bebizonyítsuk az amerikai népnek és a világnak, hogy Biden és fasiszta kormányzása hamisan és alaptalanul rágalmaz minket.”

A a Hamász egy ismeretlen helyen szabadon engedte 2023. október 20-án Natalie Shoshana Raanan és Judith Tai Raanan amerikai foglyot, akiket október 7-én az Izraelben elkövetett brutális merényletek során raboltak el, és jelezték, hogy további túszok szabadon engedéséről folynak tárgyalások
A a Hamász egy ismeretlen helyen szabadon engedte 2023. október 20-án Natalie Shoshana Raanan és Judith Tai Raanan amerikai foglyot, akiket október 7-én az Izraelben elkövetett brutális merényletek során raboltak el, és jelezték, hogy további túszok szabadon engedéséről folynak tárgyalások
Fotó: AFP/Government of Israel

Az izraeli 13-as csatorna megerősítette a két nő szabadon bocsátását.

A Hamász a két túsz elengedése után közleményben jelezte, hogy „minden érintett közvetővel közösen dolgozik azon, hogy megvalósíthassa a mozgalom azon döntését, hogy lezárja a polgári túszok aktáját, mihelyt azt a biztonsági feltételek lehetővé teszik”.

Korábban a Hamász két másik foglyot is szabadon engedett, akkor is humanitárius okokra hivatkozva.

Haled Mesál, a Hamász politikai irodájénak vezetője csütörtökön az al-Arabija TV-nek adott interjújában ígéretet tett, hogy szabadon fogják engedni az összes polgári foglyot. Elmondta, hogy a mozgalom csak a tűzszünetre vár, hogy ezt megtegye.

Hozzátette: a katonai foglyokat hajlandóak elcserélni az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokra, ami mintegy 10 ezer embert jelent.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetje közleményben tudatta, hogy most szabadon bocsátott két nő, Judith Tai Raanan és Natalie Shoshana Raanan „kiszabadult a Hamász terrorszervezet kezei közül”, a Gázai övezet határán átadták őket és az ország közepén lévő egyik a katonai támaszpont felé tartanak, ahol a családtagjaik várják őket.

A két nőt október 7-én rabolták el, amikor látogatást tettek egy kibucban Nahal Ozban.

Ez volt az első, mindkét fél által megerősített túszszabadítás.

Dohában Madzsid al-Anszári, a katari külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a két amerikai polgári túszt a Hamász szabadon engedte és a Gázai övezetben átadták őket a Vöröskeresztnek. Ezt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) is megerősítette.

Joe Biden amerikai elnök a két túsz kiszabadulása után közölte, hogy elmondhatatlanul boldog.

„Az elmúlt tizennégy napban a honfitársaink rettenetes megpróbáltatáson mentek keresztül, és én elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy rövidesen ismét a családjukkal lesznek” - áll az elnök közleményében.

A Hamász állítása szerint kétszáz túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további ötven embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva. Állapotukról egyelőre annyit közöltek, hogy 20 személy egy izraeli légicsapás során életét vesztette.

A Hamász által fogvatartottak között nők, gyermekek, idős emberek és más országok állampolgárai is vannak. Ezek az országok az izraeli hadsereggel együttműködve dolgoznak állampolgáraik kiszabadításán.

Kapcsolódó írásaink