Külföld

Brüsszel és az EP szankciókkal sújtaná Szerbiát

Az Európai Parlament felszólította az EU tagállamait, hogy fogadjanak el célzott korlátozó intézkedéseket az EU-tagjelölt Szerbiával szemben „a szeptember 24-én, Észak-Koszovóban elkövetett, szerb félkatonai erők által végrehajtott terrortámadás miatt” – közölte az Euronews.

Brüsszel és az EP szankciókkal sújtaná Szerbiát
Szerb demonstrálók a később elfajuló tüntetésen Zvečan városában, a polgármesteri hivatal előtt
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Erkin Keci

A támadásban egy koszovói rendőr és három szerb meghalt. A portál hozzátette: az Európai Bizottság már kidolgozta a Szerbiával szembeni intézkedéseket, de azok végrehajtására egyelőre nem került sor.

A „Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd legújabb fejleményeiről, beleértve a koszovói északi településeken kialakult helyzetet” című állásfoglalást öt képviselőcsoport közösen nyújtotta be: az Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták, a Renew Europe, a Zöldek, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek.

A Zöldek/EFA sikeresen szorgalmazta a NATO vezette KFOR-misszió észak-koszovói megerősítését, mint a határon történő további erőszakos cselekményektől való elrettentést.

Viola von Cramon európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament koszovói küldöttségének alelnöke és a Zöldek/EFA tagja az Euractivnak elmondta: „Nem hagyhatjuk, hogy a szeptemberi terrortámadás feledésbe merüljön. Minden erőszakos cselekmény árt Koszovónak, árt Szerbiának és árt Európának.”

Hozzátette, hogy szükség van a koszovói hatóságok független és az EU által támogatott vizsgálatára a banjskai támadás ügyében.

„Szerbiának feltétel nélkül együtt kell működnie a vizsgálatban. A Koszovó melletti határozott kiállás alapvető fontosságú a békés párbeszéd jövője szempontjából a térségben” – tette hozzá.

Tonino Picula, az S & D külügyi szóvivője és a Szerbiáról és Koszovóról szóló állásfoglalás tárgyalója elmondta:

„A gyáva terrortámadás, amelyet a leghatározottabban elítélünk, példa nélküli a háború utáni időkben. Ez komoly politikai következményeket követel, például célzott szankciókat a Koszovó északi részén lévő destabilizáló szereplőkkel szemben.”

Felszólította a Bizottságot, hogy fagyassza be az előcsatlakozási finanszírozást, ha a vizsgálatok kiderítik, hogy a szerb államnak közvetlen köze volt akár a szeptemberi támadáshoz, akár a KFOR-erők elleni korábbi, májusi támadásokhoz, vagy ha megtagadják az együttműködést a vizsgálatban.

„Szerbia továbbra is szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal és Kínával, ami komoly kérdéseket vet fel az ország stratégiai irányával kapcsolatban. Továbbra is nagyon aggaszt bennünket az Aleksandar Vučić elnök vezette szerb hatóságok destabilizáló hatása az egész régióra” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink