Külföld

A NOB visszautasítja Putyin diszkriminációra vonatkozó vádját

Nem tartják emberi jognak az olimpián való részvételt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) „határozottan visszautasítja” Vlagyimir Putyin orosz elnök vádját, mely szerint a nemzetközi ötkarikás testület etnikai alapú diszkriminációt valósít meg az orosz sportolókkal szemben.

A NOB visszautasítja Putyin diszkriminációra vonatkozó vádját
Vlagyimir Putyin
Fotó: Grigory SYSOYEV / POOL / AFP

A NOB álláspontja szerint olimpián való részvétel „semmilyen körülmények között nem emberi jog” és azok „a szigorú feltételek, amelyeket a NOB a nemzetközi szövetségeknek szóló ajánlásában megfogalmazott az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók nemzetközi versenyeken semlegesként történő részvételét illetően, összhangban vannak az Olimpiai Chartával”. Az ötkarikás testület hozzátette, ezek az ajánlások éppen azért születtek meg, mert Moszkva és Minszk megsértette az Olimpiai Chartában megfogalmazott elveket.

„A jelenlegi Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány vezetőjének köszönhetően megtudhattuk, hogy a játékokra való meghívás nem feltétlen joga a legjobb sportolóknak, hanem valamiféle +kiváltság+, és hogy azt nem sporteredményekkel, hanem bizonyos politikai gesztusokkal lehet kiérdemelni, amelyeknek semmi közük a sporthoz - mondta Putyin csütörtökön Permben, az Oroszország sporthatalom elnevezésű nemzetközi fórumon. - És hogy maguk a játékok politikai nyomásgyakorlás eszközeként használhatók olyan emberekkel szemben, akiknek semmi közük a politikához, ami nem más, mint durva és ténylegesen rasszista, etnikai diszkrimináció”.

Az orosz elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a NOB-alapító Pierre de Coubertin és Alekszej Butovszkij óta „sok minden megváltozott, és valami teljesen elveszett”.

„Azt is megtudtuk, hallottuk, hogy az Olimpiai Charta állítólag elavult, és már nem egyetemes. Egyes sporttisztviselők maguknak tulajdonították a jogot, hogy meghatározzák, kire vonatkozik ez az Olimpiai Charta, és kire nem. Az ilyen megközelítés ellentmond a sport természetének” - tette hozzá.
Ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy vannak olyan értékek, amelyeket nem lehet elárulni, eltörölni, elcserélni vagy eladni. Véleménye szerint ilyen értékek közé tartozik a sport és annak egyesítő ereje, és „valójában ez a nemzetközi sportmozgalmak lényege”.

A NOB tavaly február 28-án azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy akadályozzák meg az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország és a konfliktusban őt támogató Fehéroroszország sportolóinak nemzetközi versenyeken való részvételét. Idén márciusban a nemzetközi ötkarikás testület végrehajtó bizottsága azt indítványozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat semleges státuszban engedjék vissza a sport világába, de csak azokat, akik nyilvánosan nem támogatták az ukrajnai háborút, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel.

Múlt csütörtökön ugyanakkor a testület végrehajtó bizottsága azonnali hatállyal felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), mivel fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken. A döntés automatikus következménye, hogy a ROC nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből. A határozat viszont nincs hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon. Utóbbiról - amint azt a NOB szóvivője, Mark Adams jelezte - „a megfelelő időben” dönt a nemzetközi ötkarikás testület.

Kapcsolódó írásaink