Külföld

A Hamász és Putyin ellen szólalt fel Joe Biden + VIDEÓ

Joe Biden az Ovális Irodából intézett beszédet az amerikai néphez keleti idő szerint csütörtök este 8-kor (magyar idő szerint péntek hajnalban), amelyben az izraeli és az ukrán háború közötti kapcsolatról beszélt, és arra kérte a Kongresszust, hogy minél hamarabb hagyja jóvá egy-egy segélycsomag eljuttatását mindkét ország számára – számolt be a BBC nyomán a Mandiner.hu, míg az MTI azt emeli ki, hogy Biden Ukrajna és Izrael támogatásának fokozása és az Egyesült Államok globális vezető szerepe mellett érvelt.

A Hamász és Putyin ellen szólalt fel Joe Biden + VIDEÓ
Joe Biden amerikai elnök
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Beszédében többek között arra is kitért, hogy bár a Hamász és Putyin két különböző fenyegetést jelent, mind a kettő egy „szomszédos demokráciát akar eltörölni”. Hozzátette, ha nem állítjuk meg Putyin hataloméhségét, nem fog megállni Ukrajnában.

Kijelentette, hogy a Hamász „egyértelmű, hamisítatlan gonoszságot szabadított a világra”, és hangsúlyozta, számára jelenleg az amerikai túszok biztonsága a legfontosabb.

Arról is beszélt, hogy a terroristáknak és diktátoroknak „meg kell fizetniük a tetteikért”.

Objektum doboz

Az elnök kiemelte: a két katonai konfliktus látszólag az Egyesült Államoktól távol zajlik, de meghatározóak Amerika nemzetbiztonsága szempontjából. Megfogalmazása szerint a támogatás megadása a két ország számára „okos befektetés, amely jól megtérül Amerika biztonsága szempontjából a következő nemzedékeknek”.

„Az a történelmi tanulság, hogy amikor terroristák nem fizetik meg az általuk elkövetett terrorcselekmények, és diktátorok az általuk elkövetett erőszak árát, akkor még több káoszt, halált és pusztítást okoznak” - vélekedett Biden.

Joe Biden jelezte, hogy már pénteken sürgősséggel a kongresszushoz fordul pótlólagos költségvetési forrásokért, amelyekből a többi között Ukrajna és Izrael további támogatását fedezné.

Mint mondta, az Egyesült Államok vezető szerepe tartja össze a világot.

Az elnök kitért a kedden a gázai kórház közelében becsapódott rakéta eredetével kapcsolatos vitára, és kijelentette: nem Izraeli műve volt. Úgy fogalmazott, hogy „megtört szívvel fogadta palesztin életek tragikus elveszítését”.

A várakozások szerint az elnök összesen 105 milliárd dollár jóváhagyását kéri majd a törvényhozástól, amelyből 60 milliárdot szánna Ukrajnának, 14 milliárdot pedig Izraelnek, valamint a keret várhatóan tartalmaz 10 milliárd dollárt humanitárius célokra, és 14 milliárdot az Egyesült Államok külső határain tapasztalható migrációs válság kezelésére.

Kapcsolódó írásaink