Külföld

Uniós biztos: A biztonsági fenyegetést jelentő migránsokat azonnal és erővel ki kell utasítani

Vízumliberalizációs intézkedésekkel válaszolna azoknak az országoknak, amelyek nem működnek együtt

A közelmúlt eseményei megmutatták, hogy azokat a migránsokat, akik biztonsági fenyegetést jelentek, azonnal és erővel ki kell utasítani és vissza kell szállítani származási országukba – jelentette ki Ylva Johansson illetékes uniós biztos Luxembourgban, a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozását megelőzően csütörtökön.

Uniós biztos: A biztonsági fenyegetést jelentő migránsokat azonnal és erővel ki kell utasítani
Ylva Johansson uniós biztos
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Ylva Johansson közölte, a nemzetközi védelemre nem jogosult menedékkérők visszaküldésének rendszere számos partnerországgal kötött megállapodás keretében jól működik, azon országok esetében azonban, amelyek nem működnek együtt az EU-val, a vízumliberalizációs intézkedések felfüggesztésével lehet válaszolni.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság szerdán mutatott be javaslatokat az ezen kihívásokra adható gyorsabb és határozottabb reagálás érdekében. A brüsszeli testület a jelenlegi vízummentesség-felfüggesztési mechanizmus felülvizsgálatára tett javaslatot, mivel a mechanizmus jelenleg csak konkrét esetekben, például az illegális migráció hirtelen és jelentős növekedése vagy biztonsági kockázatok esetén aktiválható.

„Egyszerre kell dolgozni tehát a migráció származási országaival, hogy visszafogadják állampolgáraikat, ugyanakkor nekünk is jobbnak, eredményesebbnek kell lennünk a vonatkozó eljárások felgyorsításával és a kitoloncolások hatékonyságával” - fogalmazott.

Románia és Bulgária schengeni tagságának lehetőségeivel kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az övezethez való csatlakozás feltételeinek teljesítését vizsgáló jelentés a külső határok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet. Ez fontos a schengeni csatlakozás mellett a migrációs nyomás kezelése szempontjából is - tette hozzá.

„Biztosnak kell lennünk abban, hogy képesek vagyunk megvédeni külső határainkat, gyors menekültügyi eljárásokat vagyunk képesek lefolytatni és szükség esetén képesek vagyunk a maradásra jogosulatlanok visszaküldésére” - tette hozzá Johansson.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos érkezésekor azt mondta: az illegális migránsok származási országukba való visszaküldésére vonatkozó, jelenleg érvényes uniós szabályok nem megfelelőek. Az uniós bizottság ezért új javaslatokkal állt elő a veszélyt jelentő menedékkérők visszaküldésére vonatkozóan. A javaslat egyik utolsó eleme a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó uniós stratégiának, az uniós maradásra jogosulatlanokat késedelem nélkül vissza kell tudni küldeni származási országukba - mondta.

Közölte, az EU-nak gondosan fel kell mérnie a közelmúltban Európa több országában elkövetett agressziós bűncselekmények összes lehetséges következményét. Az antiszemitizmusnak és az iszlamofóbiának nincs helye Európában - tette hozzá az uniós biztos.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter érkezéskor azt mondta, az uniós szabályok nem mindig elégségesek az illegális migránsok visszaküldéséhez, emellett közös vízumpolitikára, gyorsabb menekültügyi döntésekre van szükség. Mindezek érdekében az új uniós migrációs és menekültügyi paktum elfogadására van szükség az uniós határok védelmére. A rosszul működő szabályozásokat meg kell változtatni a nemzeti előírásokkal együtt, mondta a francia miniszter, majd hozzátette: naivitás nélkül kell küzdeni az antiszemitizmussal és az iszlamofóbiával szemben.

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter érkezéskor kijelentette: országa az egész EU-ra kiterjedő együttműködést sürget az illegális migránsok visszaküldésére. Kijelentette: minden érintett uniós félnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az illegális bevándorlókat visszaküldjék származási országukba. „Ha mindezt közösen tesszük, jobb eredményeket érhetünk el” - fogalmazott Strömmer.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter érkezésekor tagállamok közötti összefogást sürgetett az interneten terjedő gyűlölet és a gyűlöletbeszéd felszámolására, ami - mint emlékeztetett - emberek halálával járó agresszióhoz vezetett a közelmúltban Németország mellett Franciaországban, Belgiumban és más európai országokban egyaránt. Az anitiszemitizmus sehol sem megengedett - tette hozzá a német belügyminiszter.

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár arról beszélt, hogy az EU-nak minden erejét be kell vetnie a biztonsági fenyegetéséket jelentő migránsok és mindazok visszaküldése érdekében, akik nem jogosultak Európában maradni. Azon országokkal szemben, amelyek nem működnek együtt az Európai Unióval, intézkedéseket kell foganatosítani - mondta. Mindennél fontosabbnak nevezte, hogy az EU mihamarabb elfogadja migrációs csomagját, annak - szavai szerint - legfontosabb eleme, a visszaküldési rendszer életbeléptetése miatt, valamint a menekültügyi eljárások felgyorsítása érdekében.

Annelies Verlinden belga belügyminiszter közös uniós összefogást sürgetett a terrorizmus és az illegális migráció elleni küzdelem sikere érdekében, hogy - mint kiemelte - a hétfőn Brüsszelben egy illegális migráns által elkövetett terrortámadáshoz hasonló ne történhessen meg többet.

Hozzátette: egyetlen tagország sem elég erős ahhoz, hogy egyedül tárgyaljon a migráció kiindulási országaival állampolgáraik visszafogadásáról. Ezért a belga belügyminiszter közös uniós erőfeszítést sürgetett, és azt mondta: ennek érdekében országa mindent megtesz majd az Európai Unió Tanácsának januárban kezdődő féléves elnöksége idején.

Kapcsolódó írásaink