Külföld

Sunak: Az Egyesült Királyság a legsötétebb órákban is kiáll Izrael mellett

Üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökön Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a „legsötétebb órákban” is.

Sunak: Az Egyesült Királyság a legsötétebb órákban is kiáll Izrael mellett
Sunak: az Egyesült Királyság a legsötétebb órákban is kiáll Izrael mellett
Fotó: AFP/Pool/Jonathan Buckmaster

„Tudom, hogy megtesznek minden óvintézkedést, hogy civileknek ne essen bajuk, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek az a céljuk, hogy minél több civilnek essen bántódása” – mondta Sunak.

Sunak üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

„Büszkén állok most Ön mellett. Barátként Izrael legsötétebb óráiban is. Mi szolidaritást vállalunk Önökkel, az izraeli nép mellett állunk és azt akarjuk, hogy győzzenek” – mondta Sunak Netanjahunak.

Maga az izraeli miniszterelnök fogalmazott úgy, hogy ez Izrael „legsötétebb órája”.

„Ez azt jelenti, hogy hosszú lesz a háború, így szükségünk lesz az Önök folyamatos támogatására” – magyarázta az izraeli kormányfő.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a Hamász október 7-i támadásának egyik célja az volt, megakadályozza, hogy Izrael rendezze kapcsolatait a térség több országával. Netanjahu egyúttal arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy továbbra is támogassa a gázai ellentámadást.

„A küszöbén álltunk, hogy kiterjesszük ezt a békét, és ennek a lépésnek az egyik célja az volt, hogy ezt megakadályozza” – mondta Netanjahu a brit miniszterelnöknek.

Izrael létrejötte óta Egyiptommal és Jordániával rendezte kapcsolatait, majd Donald Trump amerikai elnök elnöksége alatt írták alá az úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat, melyekkel az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel, Marokkóval és Szudánnal is megállapodott. Ezek után folyamatban voltak a tárgyalások, hogy Izrael a térség egyik legjelentősebb országával, Szaúd-Arábiával is diplomáciai kapcsolatot létesítsen.

Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legkevesebb 199 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már megközelíti a 3500-at, a sebesülteké pedig a 12 ezret is átlépte.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a föld színéről.

Kapcsolódó írásaink

Izraelbe utazik a brit miniszterelnök

ĀA Downing Street bejelentése szerint Sunak találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi.