Külföld

Kuleba: Ukrajna az optimista forgatókönyv szerint 2024 első felében megkaphatja az F–16-os vadászgépeket

A külügyminiszter szavai szerint a partnerek most minden alapvető döntést meghoztak az F–16-osokkal kapcsolatban

Ukrajna 2024 első felében megkaphatja a modern az F–16-os vadászgépeket a nyugati szövetségeseitől – jelentette ki csütörtökön Dmitro Kuleba külügyminiszter az 1 + 1 tévécsatorna reggeli beszélgetős műsorában, számolt be az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Kuleba: Ukrajna az optimista forgatókönyv szerint 2024 első felében megkaphatja az F–16-os vadászgépeket
Dmitro Kuleba
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Selcuk Acar

A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy az ukrán pilóták jelenleg kiképzésen vesznek részt. „Amint a pilóták befejezik a kiképzést, és ezzel párhuzamosan Ukrajnában is készül az infrastruktúra erre – a gépek Ukrajnában lesznek. Vagyis az F–16-osok megjelenésének az ukrán légtérben az egyetlen akadálya a kiképzés befejezése, az infrastruktúra kiépítése. Az optimista forgatókönyv, azt hiszem, valahol a jövő év első fele.”

A külügyminiszter szavai szerint a partnerek most minden alapvető döntést meghoztak az F–16-osokkal kapcsolatban. „Emlékeznek az elnök körútjára, amikor Hollandiában, Dániában járt, amikor megmutattuk azokat a gépeket, amelyek a mi légterünkben fognak repülni? A vadászgép-koalíció legújabb vívmánya Belgium azon döntése, hogy gépeket biztosít” – mutatott rá Dmitro Kuleba.

Kapcsolódó írásaink