Külföld

Videó készült a gázai kórházat elpusztító rakéta kilövéséről + VIDEÓ

Izrael szerint a palesztin Iszlám Dzsihád egy rakétája okozta a robbanást – Több felvétel is ezt támasztja alá

Ahogy arról lapunk korábban már beszámolt, tragédia történt Gázában: hatalmas robbanás rázta meg az Ak Ahli kórházat. A jelentések szerint több százan, akár ötszázan is életüket veszíthették a detonációban.

Videó készült a gázai kórházat elpusztító rakéta kilövéséről + VIDEÓ
Egy anya fájdalma az Ahli Arab kórház kertjének helyén, 2023. október 18-án, egy éjszakai robbanás után. Az izraeli hadsereg szóvivője október 18-án azt mondta, hogy Izraelnek bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy palesztin fegyveresek felelősek a gázai kórházban történt robbanásért, ahol több százan vesztették életüket
Fotó: AFP/Mahmud Hams

A Hamász egy izraeli légicsapást okol a történtekért, Izrael viszont tagadja ezt: szerintük a palesztin Iszlám Dzsihád lőtte ki a gyilkos rakétát.

Az izraeli hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozott több, terroristák között kedd este, a kórház melletti robbanás után lehallgatott beszélgetést, melyekből az derül ki, hogy a Hamász tudott az Iszlám Dzsihád felelősségéről, és szándékosan állította, hogy Izrael bombázta a kórházat.

A telefonbeszélgetések mellett a robbanás videófelvételei is az izraeli álláspontot látszanak alátámasztani. Nemcsak az izraeli légifelvételeken, hanem az Al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna felvételein is látszik, hogy rakéta zuhant a kórházra, amelyet nem a levegőből indítottak.

A szóvivő szerint bizonyító értékűek a kórház környékéről készült légi fényképfelvételek is, melyek a becsapódás előtt és után készültek. A bombák ugyanis krátert hoznak létre, s ilyen nincs a kórháznál, és az izraeli légicsapások rombolást okoznak a környező épületekben, de ezúttal ez sem történt meg.

„A Hamász tudta, hogy az Iszlám Dzsihád a felelős, ezért kampányt indított” – mondta Daniel Hagari szerda reggel az elfogott telefonbeszélgetések alapján.

„Sok sajtóorgánum azonnal továbbadta a Hamász ellenőrizetlen állításait, hazugságait. Szeretnék valamit világossá tenni: nem lehet olyan gyorsan megérteni, hogy mi történt, mint ahogy a Hamász kijelentette, hogy tudja” – tette hozzá a szóvivő.

„– Először látunk rakétát így becsapódni, ezért mondjuk, hogy az Iszlám Dzsihádé volt.
– Micsoda?
– Azt mondják, a Dzsihádé volt.
– A miénk?
– Úgy tűnik!
– Ki mondja?
– Azt mondják a lövedék srapneleiből, hogy ez helyi gyártmány, nem olyan, mint az izraeli rakéták repeszei” –
hangzik el a többi között az elfogott hangfelvételeken.

A palesztinok és az arab világ nagy része Izraelt hibáztatta a Hamász állítása nyomán, azt közölték, hogy Izrael mért csapást az egészségügyi intézményre, ahol több százan haltak meg. Izraelt Jordánia, Törökország, Egyiptom, Szaúd-Arábia és mások azonnal elítélték emiatt.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium kezdetben azt közölte, hogy legalább 500 embert öltek meg, de később ezt a számot 200 és 300 közé módosították.

Izrael csak több óra elteltével, a légierő repülési adatainak elemzése után, s a robbanásról készült felvételek tanulmányozását, s bizonyítékok gyűjtését követően, a történtek kivizsgálása után jelentette meg álláspontját, miszerint az Iszlám Dzsihád „hibás”, vagyis izraeli településekig el nem jutó, hanem még az övezetben felrobbant rakétája okozta a tragédiát a gázai kórházban.

Az izraeli védelmi erők X-oldalukon közzétettek egy az izraeli álláspontot igazoló felvételt is, amelyen az látható, ahogy a kórház környékéről az Iszlám Dzsihád sikertelenül indít egy rakétát. Majd beúszik egy olyan fotó is, ami a becsapódás után készült.

Daniel Hagari kifejtette, a Hamász helyi idő szerint kedden 18.15-kor, vagyis a kórházi robbanás előtt rakétatüzet lőtt ki Izraelre, majd 18.59-kor szerinte az Iszlám Dzsihád mintegy 10 rakétából álló sortüzet lőtt ki egy a kórházhoz közeli temetőből. Ezzel egy időben érkeztek a gázai kórháznál történt robbanásról a beszámolók.

Hagari szerint a Hamász is tisztában van azzal, hogy a robbanást egy félresikerült Iszlám Dzsihád rakéta okozta, de „globális médiakampányt” indított, hogy Izraelt hibáztassa. Úgy véli, a Hamász az áldozatok számában is valótlanságokat állít, a légi felvételek pedig megerősítik, hogy magát a kórházat nem is érte közvetlen találat, ahogy a közeli épületekben sem keletkezett kár.

A vonatkozó felvételt alább tekinthetik meg:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink