Külföld

Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ tűzszünetről szóló határozattervezetét

Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) benyújtott azon határozattervezetet, amely humanitárius tűzszünet elrendelésével biztosítaná a segélyszállítmányok eljutását a Gázai övezetbe.

Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ tűzszünetről szóló határozattervezetét
Megvétózta az Egyesült Államok az ENSZ humanitárius tűzszünetről szóló határozattervezetét
Fotó: Bryan R. Smith / AFP

A szerdai szavazás során a benyújtott dokumentumot a BT tizenkét tagja támogatta, Oroszország és Nagy-Britannia tartózkodott, az Egyesült Államok pedig nemmel szavazott.

A dokumentumban felszólítják Izraelt, hogy vonja vissza a gázai civilek és az ENSZ segélymunkásai számára kiadott parancsot, miszerint vonuljanak az övezet északi részéből a délibe, és elítélik a Hamász palesztin iszlamista szervezet terrortámadásait. Elítélik továbbá a civilek elleni erőszak és az ellenségeskedés minden formáját, az összes terrorcselekményt, és túszaik feltétel nélküli szabadon engedésére szólítják fel a Hamászt.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a szerdai szavazás után közölte: Joe Biden amerikai elnök jelenleg a régióban folytat diplomáciai egyeztetéseket, amire jelen esetben hatalmas szükség van.

Bírálatot fogalmazott meg a dokumentummal kapcsolatban, amiért az nem említi meg Izrael jogát az önvédelemhez.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti megbízottja az Izrael és a Hamász fegyveresei közti konfliktus kiterjedésének veszélyére figyelmeztette szerdán a Biztonsági Tanácsot.

„Attól tartok, hogy egy mély és veszélyes szakadék szélén állunk, amely nemcsak az izraeli-palesztin konfliktus jövőjét változtathatja meg, hanem az egész Közel-Keletét is” - mondta a megbízott a tizenöt tagú testülethez intézett szerdai videóüzenetében.

A benyújtott dokumentum elfogadására kiírt szavazást kétszer is elhalasztották.

A tanács tagjai korábban két orosz módosító indítványt is elutasítottak, amelyek a humanitárius tűzszünet elrendelését, továbbá a civilek és a civil célpontok elleni támadások elítélését tartalmazták.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán azonnali tűzszünetre szólította fel a feleket a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatása és a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Izrael az elmúlt héten a Gázában élő lakosság közel felét, mintegy 1,1 millió ember kitelepítését rendelte el a Hamász támadásaira válaszként tervezett szárazföldi offenzíva előtt.

Izrael a Hamász október 7-én végrehajtott támadása óta teljes ostrom alatt tartja Gázát és a terrorszervezet megsemmisítését tűzte ki céljául.

Kapcsolódó írásaink