Külföld

Megjött mind a harmincegy harckocsi Ukrajnába

Ukrajna fegyveres erői megkapták az összes beígért Abrams tankot az Egyesült Államoktól. Ugyanakkor eltarthat egy ideig, amíg a lánctalpasok kiérnek a frontra.

Megjött mind a harmincegy harckocsi Ukrajnába
Egy Kijevnek szánt harckocsi valahol még Németországban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Matthias Merz

Mind a harmincegy darab Abrams harckocsit megkapta Kijev – jelentette be szerdán Martin O’Donnell, az amerikai hadsereg európai és afrikai képviselője. Mint a Kárpát.in.ua megírta, az Egyesült Államok lőszert és pótalkatrészeket is szállított a csomag részeként. Ezenkívül visszatért Ukrajnába az a katonai személyzet, akik harckocsi kiképzésen vettek részt az amerikai egységekkel együtt Németországban.

Eleget tettünk a megállapodás ránk eső részének – hangoztatta Martin O’Donnell. Ettől a pillanattól kezdve Kijevnek kell meghatároznia, hogy mikor és hol fogja használni ezt a potenciált, de az Abrams tank páncélozott jármű, de nem csodaszer – húzta alá a képviselő. Martin O'Donnell hozzátette, eltarthat egy ideig, amíg az Abrams bevetésre kerül a csatatéren.

Ami sokkal biztosabb, hogy jelenleg nincs tervben semmiféle folytatás, ugyanis az Egyesült Államok szenátusa szeptemberben nem hagyta jóvá Ukrajna segélyezésének folytatását.

Kapcsolódó írásaink