Külföld

Az Európai Bizottság a legális migrációs lehetőségek biztosításával küzdene az illegális migráció ellen

Felgyorsítanák a legális migráció lehetőségeit

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonalon érkező illegális bevándorlás visszaszorítása, egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelem fokozása és a legális migrációs lehetőségek biztosítása révén - derült ki a brüsszeli testület szerdai közleményéből.

Az Európai Bizottság a legális migrációs lehetőségek biztosításával küzdene az illegális migráció ellen
A rendőrség tisztjei illegális migránsokat őriznek egy elfogás során
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Patrick Pleul

Az uniós bizottság által előterjesztett cselekvési terv a szabálytalan kiutazások megelőzését tűzte ki célul az ázsiai és afrikai származási, illetve tranzitországokkal, valamint a Törökországgal folytatott együttműködés megerősítése révén.

Felgyorsítanák a legális migráció lehetőségeit, többek között tehetséggondozási partnerségek révén, valamint erőfeszítéseket tennének a nemzetközi védelemre jogosult menekültek áttelepítésére.

Az Európai Bizottság megerősítené a hatékony határigazgatást a Földközi-tenger keleti térségében húzódó migrációs útvonal mentén. Támogatná egyebek mellett a határigazgatás kapacitásbővítését Törökország keleti határain, valamint a határigazgatás és –ellenőrzés megerősítését és javítását az EU külső szárazföldi és tengeri határain. Fokozná továbbá a regionális együttműködést a déli szomszédság partnerországaival.

A brüsszeli testület megerősítené a nemzetközi védelemre jogosulatlanok visszaküldésével és visszafogadásával kapcsolatos együttműködéseket a származási és tranzitországokkal. Támogatná emellett a tagállamokat abban, hogy a migránsként érkezett gyerekek és a felnőttek számára egyaránt megfelelő befogadási kapacitást tudjanak biztosítani. Kötelezné a tagállamokat, hogy elegendő forrást biztosítsanak a migráció kezelésére, és önkéntes szolidaritási mechanizmus keretében gyorsítaná fel a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének végrehajtását.

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa soron következő, október 19-20-i ülésén, majd az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács október 26-27-i csúcstalálkozóján mutatja be a cselekvési tervet – tájékoztattak.

Kapcsolódó írásaink