Külföld

Somkuti Bálint: Azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy Putyinnak hatása van a Hamászra?

Oroszországnak rendkívül jól jött az izraeli konfliktus, mert elterelte a figyelmet Ukrajnáról

Az elmélet, miszerint az orosz elnöknek köze lehetett a Hamász támadásához azt mutatja, hogy a brüsszeli elit körében kezd elmenni a józan esze mindenkinek – mondta Somkuti Bálint a Magyar Hírlap stúdiójában.

Somkuti Bálint: Azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy Putyinnak hatása van a Hamászra?
Somkuti Bálint a Magyar Hírlap stúdiójában
Fotó: MH

Azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy Putyinnak hatása van a Hamászra? – tette fel a kérdést Somkuti Bálint a Magyar Hírlap stúdiójában. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, az elmélet, miszerint az orosz elnöknek köze lehetett a Hamász támadásához azt mutatja, hogy a brüsszeli elit körében kezd elmenni a józan esze mindenkinek. Megjegyezte, Oroszországnak rendkívül jól jött ez a konfliktus, mert elterelte a figyelmet Ukrajnáról, amit elkezdtek elhagyni a nemzetközi újságírók.

Kiemelte, Oroszország nem egy szuperhatalom, Putyin nem egy fekete öves fekete varázsló, aki gonosz mágiát küld az ellenségére, hanem egy megfontolt politikus, aki az országa érdekeit nézi. Nekünk nincs sárkányölő kardunk és Putyin nem egy sárkány – fűzte hozzá.

Kifejtette, az ukránok egész egyszerűen eladták a fegyvereket a fekete piacon és így kerültek a Hamászhoz, a világon van egy fekete kereskedelem, aki ezekben a dolgokban jártas bármit meg tud szerezni.

A szakember elmondta, van olyan, hogy hangyakereskedelem, ami alapján nem egyben csempésznek át fegyvereket a határokon, hanem a vendégmunkásokkal a Balkánról részletekben juttatják Európába, sokszor a csempészek sem tudják, hogy mit visznek, hiszen csak szívességet tesznek, mikor egy csomagot eljuttatnak valakinek.

Emlékeztetett, van egy hallgatólagos megállapodás Izrael és Oroszország között, miszerint nem keresik a konfliktust egymással.

A Hamász támadásáról kiemelte, egy ilyen brutális támadásra nem reagálhat máshogy Izrael, mint egy hasonló támadással, ha nem támadnak, akkor azt fogják hinni a környező országok, hogy meggyengültek. Egy izraeli akció az egész régiót lángba boríthatja, a Hamászt nem tudja megbüntetni anélkül, hogy ne vonuljon be Gázába – fűzte hozzá, megjegyezve, azonban történelmi időket élünk, és az Egyesült Államok kikényszeríthet egy olyan megállapodást, ami kompromisszumot hoz, de az is lehet, hogy az USA beáll Izrael mellé egy nagyobb háborúba.

Somkuti Bálint emlékeztetett, Kirby azt mondta, hogy lassan a kötél végén vannak az Ukrajnának adható támogatásokban, pénzt még talán, de fegyvert nem fognak tudni adni. Nem szeretnék, hogy ha úgy kerülnének be a történelemkönyvekbe, hogy a Biden kormányzat magára hagyta szövetségeseit – jegyezte meg.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink