Külföld

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben

12 ezer fővel nőtt a számuk

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben – ismertette hétfőn Telegram-oldalán a kijevi védelmi minisztérium.

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Alona Nikolaievych

„A női katonák száma az ukrán fegyveres erőkben 2021-hez képest 40 százalékkal, vagyis 12 ezer fővel nőtt. Jelenleg az ukrán fegyveres erők soraiban csaknem 43 ezer női katona szolgál” – olvasható a bejegyzésben.

Az ukrán védelmi tárca azt is hangsúlyozta, hogy a nők számára feloldották az összes – szolgálattal kapcsolatos – korlátozást. Míg a nők korábban főként egészségügyi, kommunikációs, könyvelői, adminisztratív tisztségekben, illetve szakácsként szolgáltak, addig „mostanra a nők a katonaságnál sofőrként, gránátosként, felderítőcsoport parancsnokának helyetteseként, páncélozott gyalogsági járművek parancsnokaként, karbantartóként, géppuskásként és mesterlövészként is szolgálhatnak” – derült ki a közlemény felsorolásából.

Korábban 18-tól a 40. életévig köthettek szerződést a nők a hadsereggel, de a jelen szabályozás már ezen is változtatott, s most már 18-tól 60 éves korig van erre lehetőségük, ahogy a férfiak estében is.

Az ukrán védelmi minisztérium felidézte, hogy 2019-től a kijevi vezetés a katonai főiskolákat is megnyitotta a fiatal nők előtt.

Kapcsolódó írásaink