Külföld

Evakuálásba kezdett Izrael a libanoni határ mentén

Megkezdték az izraeli lakosok kitelepítését a libanoni–izraeli határ mentén fekvő településekről, mintegy két kilométeres sávban – jelentette a tel-avivi védelmi minisztériumra hivatkozva a Hirado.

Evakuálásba kezdett Izrael a libanoni határ mentén
A kitelepített lakosokat szállodákba vagy vendégházakba viszik (képünk illusztráció)
Fotó: Israel–Lebanon Border, Israel

A kitelepített lakosokat szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja – számolt be a közmédia jeruzsálemi tudósítója, Shiri Zsuzsa.

Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határ menti faluban, további négyet pedig megsebesített. Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt – írták.

Az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadása óta az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban.

A Hamász támadása óta az izraeli–libanoni határ mentén is fokozódik a feszültség a szintén iszlamista Hezbollah fenyegető jelenléte miatt – írja a német N-Tv online hírfolyama.

Kapcsolódó írásaink