Külföld

Valami nincs rendben az amerikai haditengerészetnél, sorra hullanak a fejek

A haditengerészet kirúgta a San Diegóban állomásozó USS Lake Erie irányított rakétacirkáló parancsnokát – közölte a military.com. Danielle DeFant legalább a kilencedik haditengerészeti parancsnok, akit idén leváltottak a posztjáról.

Valami nincs rendben az amerikai haditengerészetnél, sorra hullanak a fejek
A USS Lake Erie
Fotó: Wikipédia/U.S. Navy photo

DeFant kapitányt csütörtökön váltotta le a Lake Erie parancsnoki posztjáról Christopher Alexander ellentengernagy, a 9. hordozó csapásmérő csoport parancsnoka „a parancsnoki képességébe vetett bizalomvesztés miatt” – állt a közleményben.

Arlo Abrahamson parancsnok, a haditengerészeti felszíni erők szóvivője pénteken a Military.com-nak küldött e-mailben tulajdonképpen csak megismételte, hogy DeFant leváltása „a parancsnoki feladatainak ellátásával volt összefüggésben”.

A Lake Erie 2022 decemberében került ki a hajógyárból, miután mintegy két évig tartott a 30 éves hajó nagyjavítása és korszerűsítése. A hajó Facebook-oldala szerint a legénység azóta is azon dolgozik, hogy a Lake Erie küldetésre kész legyen. Szeptemberben a hajó arról számolt be, hogy három év után először szállt le helikopter a fedélzetén.

Az, hogy egymás után hullanak a fejek a haditengerészetnél, sokakat nyugtalanít, számos találgatást indított el, és nem kizárható módon összefügg azzal, hogy az Egyesült Államok egyre több konfliktusra számít a világon.

Kapcsolódó írásaink