Külföld

Délután 4 órakor megindulhat az izraeli invázió

Izrael helyi idő szerint délután 4 óra után bármikor megindíthatja a nagyszabású szárazföldi hadműveletet a Gázai-övezetben. Korábban 24 órát adtak a terület északi részén élő több mint 1 millió embernek a menekülésre.

Délután 4 órakor megindulhat az izraeli invázió
Izraeli páncélosok mozgolódnak Gáza határánál. Délután 4 óra után bármikor megindulhat a támadás
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Saeed Qaq

Ezen azonban a szombat délelőtt módosítottak. A BBC azt jelentette, hogy a Palesztinai Vörös Félhold Társaság (PRCS), a Vöröskereszt testvérszervezete kapott egy kis haladékot az Al-Kudsz kórház evakuálására.

Az X-en közzétett nyilatkozatában a PRCS azt írja, hogy eredetileg 03:00 GMT (helyi idő szerint 06:00) volt a határidő. Ezt aztán délre módosították, majd végül ma délutánra.

Hozzáteszik azonban, hogy nem tudják kiüríteni a kórházat, és a humanitárius mandátum értelmében kötelesek továbbra is ellátni a betegeket és sebesülteket.

A BBC arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg mozgolódik. A Szderót városától délre elhelyezkedő gépesített tüzérség Gázát lövi, ahonnan csak szórványosan viszonozzák a tüzet.

„Meglátjuk, hogy ez változik-e az elkövetkező órákban, mivel az ablak, amelyben az izraeliek a gázai palesztinoknak lehetőséget adtak arra, hogy a terület északi részéről a déli részre, két kijelölt úton átvonuljanak, állítólag lezárul” – jelentette a tudósítójuk.

Hozzátette: „Nemrég az izraeli csapatok minket is elköltöztettek a korábbi pozícióból”.

Kapcsolódó írásaink