Külföld

Oroszország felpörgeti a lopakodó Szu–57-esek gyártását

Az Orosz Fegyveres Erők sikeresen hasznáják a Szu–57-eseket Ukrajnában. A vadászgép annyira bevált, hogy Moszkva felpörgeti a gyártását – közölte a Kreml-közelinek tartott Cárgrád című portál.

Oroszország felpörgeti a lopakodó Szu–57-esek gyártását
A Szu–57-esek komoly kihívást jelentenek a NATO és Ukrajna számára
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Pavel Pavlov

Jurij Knutov nyugalmazott ezredes, a Légvédelmi Erők Múzeumának igazgatója szerint a Szu–57-esek legnagyobb előnye a „láthatatlanság”. „Sem a NATO-országok radareszközei, sem Ukrajna fegyveres alakulatai nem tudtak mit kezdeni eddig ezekkel a gépekkel” – állítja a szakértő.

Mint mondta, az orosz légierő több alakalommal hajtott végre precíziós csapásokat jelentős célpontok ellen, de amíg be nem jelentették, hogy Szu–57-eseket vetettek be, csak találgatások voltak arról, hogyan sikerülhetett észrevétlenül kivitelezni az akciókat. „Több ilyen támadás is volt, ezért döntés született e repülőgépek gyártásának felgyorsításáról, hogy akár több repülőezredet is létrehozhassunk” – jelentette ki Jurij Knutov.

A Cárgrád szerint az amerikaiak ugyan nem tekintik ötödik generációs repülőgépnek a Szu–57-eseket, de azok rendkívül fejlettek, alacsony megfigyelhetőségűek, és különböző célú fegyverek szállítására alkalmasak.

„A Szu–57-es a legújabb, eddig soha nem látott fejlesztésekkel rendelkezik, a cirkálórakétáktól kezdve az irányított bombákig, a legmodernebb elektronikával van felszerelve, és képes együttműködni az F–70-es »Hunter« drónnal. Ráadásul ez a vadászgép utánégető nélkül képes szuperszonikus sebességgel haladni, amire az amerikai repülőgépek nem képesek” – jelentette ki a katonai szakértő.

Kapcsolódó írásaink