Külföld

Moszkva: Az ukrán ellentámadásnak vége!

Az ukrán erők négy hónapja tartó ellentámadása nem érte el egyetlen célját sem – közölte a Biztonsági Tanácsban Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete az OroszHírek szerint. A portál hozzátette: Moszkva csapatai támadó hadműveletekbe kezdtek.

Moszkva: Az ukrán ellentámadásnak vége!
Az oroszok átvették a kezdeményezést Ukrajnában
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Muhammed Enes Yildirim

„Az orosz csapatok már több napja támadó harci műveletekre váltottak, gyakorlatilag a teljes frontvonal mentén. Ezért az úgynevezett ukrán ellentámadást hivatalosan is befejezettnek tekinthetjük” – mondta Nebenzia a porták szerint.

Az orosz ENSZ-megbízott mérleget vont, és kijelentette: az ukrán támadások eredménye csak „több száz egységnyi megsemmisített nyugati felszerelés” és „több tízezer emberélet, akiket a kijevi rezsim besorozott, akiknek többsége nem is akart harcolni”. A szerencsések közül néhányan megadták magukat, és életben maradtak – tette hozzá.

Vaszilij Nebenzia hangsúlyozta: ahelyett, hogy véget vetne az ukránok „mészárlásának” a frontvonalon, a Nyugat „továbbra is fegyverekkel látja el őket, mint a kábítószer függőket, ezzel meghosszabbítva kínjaikat.”

„Hadd hangsúlyozzam, hogy Oroszországgal szemben nem Ukrajna fegyveres erői állnak, amelyeknek erőforrásai már majdnem kimerültek, hanem a NATO-országok kollektív katonai gépezete és egyesített védelmi iparuk” – tette hozzá az orosz ENSZ-megbízott.

Egy hete Vlagyimir Putyin a Valdaj-fórumon azt állította, Ukrajna veszteségei „több mint 90 ezer emberre”, 557 harckocsira és 1900 páncélozott járműre tehetők.

Kapcsolódó írásaink