Külföld

Még több katonát vet be Franciaország a terrorveszély miatt

Miután iszlamista támadás áldozata lett egy tanárnő egy franciaországi iskolában, a francia kormány 7000 főre emeli a terrorellenes műveletekben részt vevő katonák létszámát. A kontingens növelését hétfő estig befejezik – jelentette be az Elysée-palota szombaton Párizsban az AFP szerint.

Még több katonát vet be Franciaország a terrorveszély miatt
Az arras-i késeléses gyilkosság után még több támadásra számítanak a francia hatóságok
Fotó: AFP/Denis Charlet

Emmanuel Macron francia elnök pénteken ellátogatott az észak-franciaországi Arrasban elkövetett merénylet helyszínére, és elítélte az „iszlamista terrorcselekményt”.

Közben Elisabeth Borne miniszterelnök a három riasztási fokozat közül a legmagasabbat rendelte el. Ez lehetővé teszi további kapacitások mozgósítását az izraeliek és a palesztinok közötti közel-keleti erőszak eszkalálódása miatt várható támadások megelőzésére.

Szombaton tíz embert vett őrizetbe a rendőrség az arras-i támadással összefüggésben – tudta meg rendőrségi forrásokból az AFP hírügynökség. Köztük van a támadón kívül több családtagja is.

Arrasban sok muszlim és sok zsidó lakik. A francia hatóságok úgy vélik, hogy az erőszakcselekmények összefüggésben vannak a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával. „Sajnos információink szerint kapcsolat van a Közel-Keleten zajló események és a bűncselekmény között” – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter egy televíziós interjúban. További részleteket nem közölt.

Kapcsolódó írásaink