Külföld

Kirby: Oroszország újabb offenzívát indított az ukrán csapatok ellen

Észak-Korea és Oroszország katonai együttműködése bővül

Úgy tűnik, Oroszország újabb offenzívát indított az ukrán csapatok ellen az ország keleti részén, miközben a háború egyre közelebb kerül a második teléhez – közölte pénteken John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, akit a Politico idézett, amiről az oroszhirek.hu is írt.

Kirby: Oroszország újabb offenzívát indított az ukrán csapatok ellen
A Fehér Házat nem lepte meg az újabb orosz támadás
Fotó: AFP/Szergej Szupinszkij

A szóvivő az ukrán ellentámadás kudarcát nem említve megjegyezte, hogy nem lepődtek meg az orosz támadáson.

A lap a CNN-re hivatkozva megjegyezte, hogy negyedik napja tart Oroszország intenzív offenzívája Avgyejevka város ellen.

Az orosz erők több száz támadást indítottak a városban lévő kijevi csapatok ellen harckocsik és páncélozott személyszállító járművek segítségével – írja a Politico.

Kirby azt is elmondta, hogy Észak-Korea és Oroszország katonai együttműködése bővül. Az elmúlt hetekben Észak-Korea több mint 1000 konténernyi katonai felszerelést és lőszert szállított Oroszországnak – mondta.

Egyre jobban aggódunk az Észak-Koreának nyújtott orosz segítség miatt – mondta.

Kirby szerint az Egyesült Államok úgy véli, hogy Phenjan a támogatásért cserébe többek között vadászgépeket, föld-levegő rakétákat, páncélozott járműveket és ballisztikus rakéták gyártásához szükséges felszereléseket kaphat Oroszországtól.

Kapcsolódó írásaink