Külföld

A török külügyminiszter német kollégájával tárgyalt Kairóban

Hakan Fidan török külügyminiszter szombaton találkozott német kollégájával, Annalena Baerbockkal Kairóban, hogy megvitassák a Gázai övezet elleni izraeli támadásokkal, a palesztinoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtással, valamint a Gázai övezetből történő evakuálással kapcsolatos kérdéseket – közölte az MTI.

A török külügyminiszter német kollégájával tárgyalt Kairóban
Hakan Fidan Kairóban
Fotó: Anadolu via AFP/Murat Gok

Diplomáciai források szerint szóba került még az ukrajnai és a hegyi-karabahi helyzet is.

Pénteken az izraeli hadsereg 24 órát adott több mint 1 millió gázainak, hogy húzódjanak a térség északi részéről délre egy közelgő katonai hadművelet miatt. Ennyi ember áttelepítése ilyen rövid idő alatt sokak szerint azonban megvalósíthatatlan, és humanitárius katasztrófához vezet.

A kétnapos hivatalos látogatásra szombaton Kairóba érkezett török külügyminisztert a nap folyamán fogadja Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök.

Ugyancsak szombaton Egyiptomba érkezett Törökországból a harmadik repülőgép, amely humanitárius segélyt szállított a Gázai övezet lakossága számára. Törökország pénteken indította el az első segélyszállítmányt. A segélyeket Egyiptomból a rafahi átkelőn juttatják el a Gázai övezetbe.

Kapcsolódó írásaink