Külföld

A horvát elnök elítélte a Gázai-övezet elleni támadásokat

Zoran Milanovic helyteleníti, hogy a horvát külügyminisztérium izraeli zászlót lobogtatott, és úgy véli, a Hamász által elkövetett atrocitások nem jogosítják fel Izraelt arra, hogy bosszúból civileket bombázzon – közölte az OroszHírek.

A horvát elnök elítélte a Gázai-övezet elleni támadásokat
Zoran Milanovic
Fotó: AFP

Az izraeli vezetés 15 perc után elvesztette a szimpátiáját a Gázai-övezet és a palesztin civilek elleni támadással – mondta Zoran Milanovic.

„Elítéltem a (Hamász által elkövetett) gyilkosságokat, és kifejeztem elborzadásomat és undoromat, de az önvédelemhez való jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek megölését” – tette hozzá.

A szociáldemokrata Milanovic gyakran kerül összetűzésbe a horvát kabinettel, amelyet a jobboldali HDZ vezet. A zászlós gesztus elleni tiltakozását a protokollra hivatkozva magyarázta.

„Más zászlóknak nincs helyük Horvátországban, kivéve szigorúan szabályozott körülmények között” – mondta az elnök. Hozzátette, hogy a NATO és az EU – amelyhez Horvátország 2009-ben, illetve 2013-ban csatlakozott – zászlaját „kissé” a nemzeti lobogó alá fogja engedni az irodájában, „csak azért, hogy megmutassam, hogy a horvát zászló egy lépéssel fölöttük áll”.

A volt külügyminiszter, aki 2020-ban vette át az elnöki tisztséget, az EU-ban és a NATO-ban is azzal szerzett hírnevet, hogy számos kérdésben szembement a hagyományos vélekedéssel. Júniusban azt mondta, hogy a sok nyugati tisztségviselő által ismételt „dicsőség Ukrajnának” szlogen nem különbözik a nácik második világháborús horvát szövetségeseinek szlogenjétől, amelyet Horvátország imázsára nézve károsnak ítélt.

Emellett bírálta az EU bánásmódját az olyan tagállamokkal, mint Lengyelország és Magyarország.

Kapcsolódó írásaink