Külföld

Bóka János: Nem folyik mély diskurzus Ukrajna csatlakozásáról az EU-ban

Nem világos, hogy Ukrajna csatlakozása mennyiben növelné a kontinens biztonságát olyan körülmények között, amikor éppen háborúban áll – tette hozzá

Ukrajna uniós csatlakozásáról mély diskurzus az Európai Unióban nem zajlik – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy videóban, amelyet a Facebook-oldalán osztott meg pénteken.

Bóka János: Nem folyik mély diskurzus Ukrajna csatlakozásáról az EU-ban
Bóka János: Nem folyik mély diskurzus Ukrajna csatlakozásáról az EU-ban
Fotó: MH/Török Péter

A tárcavezető a képek tanúsága szerint egy az ATV-nek adott interjúja részletét tette közzé, amelyben kifejtette: a keleti bővítésről nem zajlik túlságosan mély diskurzus az Európai Unióban. „Nem tesszük fel azokat az egyszerű kérdéseket”, hogy miért csináljuk ezt, melyek az előnyei, melyek a hátrányai, és ebből a költséghaszon-elemzésből adódóan érdekünkben állna-e ez a bővítés, és ha igen, milyen feltételekkel, és ha ezekkel a feltételekkel meg tudunk állapodni, akkor az milyen hatást gyakorol majd – sorolta.

Kiemelte: a magyar kormánynak ezekre a kérdésekre az a válasza, hogy „nem látjuk azt, hogy az Európai Unió biztonságához mennyiben járulna hozzá egy olyan ország felvétele, amelyik egy nukleáris hatalommal jelenleg háborúban áll, és amelynek területét ez a nukleáris hatalom 20 százalékban megszállva tartja”. Nem világos, hogy Ukrajna csatlakozása mennyiben növelné a kontinens biztonságát olyan körülmények között, amikor éppen háborúban áll – tette hozzá.

Úgy vélte, az sem teljesen világos, hogy a magyar gazdáknak érdekében áll-e az, hogy Ukrajna csatlakozásával a földalapú támogatások legalább 20 százalékkal csökkenjenek. Az sem világos, „érdekünkben áll-e az, hogy mondjuk a dunántúli régió jelentős része kikerülne a kohéziós támogatásra jogosult területek között, pusztán annál a ténynél fogva, hogy Ukrajna csatlakozik” – fogalmazott.

Kiemelte: ezek olyan kérdések, amelyeket „meg kell beszélnünk, és meg kell húznunk azt a vonalat, hogy ez érdekünkben áll-e vagy sem”.

Kapcsolódó írásaink