Külföld

Belefáradtak Zelenszkij támogatásába Nyugaton

Volodimir Zelenszkij személyesen kérte az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését a NATO védelmi minisztereinek találkozóján. Közben Nyugaton egyre nő a fáradtság Kijev finanszírozásának ügyében.

Belefáradtak Zelenszkij támogatásába Nyugaton
Amarra van a kijárat?
Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

Kijev attól tart, hogy az eszkalálódó palesztin–izraeli konfliktus közben csökken a neki nyújtott támogatás mértéke – írta meg pénteken a The Hill című konzervatív folyóirat. Mint a cikkben fogalmaznak, Zelenszkij személyesen kérte az Ukrajnának nyújtott források növelését a NATO védelmi minisztereinek találkozóján, ám kollégáitól csak ígéreteket kapott.

A közel-keleti konfliktus a fegyverkészletek további kimerüléséhez vezet, az ukrán erőknek nyújtott, tizenkilenc hónapos támogatás már így is fogyatkozik – fogalmazott az orgánum.

A lap szerint a találkozóra azért került sor, mert Ukrajna azt reméli, hogy több nyugati eszközt szerezhet az orosz csapatok elleni, a telet megelőző támadásához. A Kongresszusban zajló politikai belharcok azonban lelassították az új segélyek jóváhagyását, mivel a republikánusok egy része kivezetné azt a költségvetésből.

A jelek szerint a nyugati világ egyre jobban belefárad az Ukrajnának szánt, folyamatos finanszírozásba, mivel az ország csak minimális előrelépést tett a tavasszal indított ellentámadásban – fogalmazott a The Hill.

Kapcsolódó írásaink