Külföld

Az észt iskolák bombariadóról kaptak orosz nyelvű üzeneteket

Október 12-én éjszaka több tucat észt oktatási intézmény kapott orosz nyelvű üzenetet egy feltételezett robbanószerkezetről, aminek következtében a felborult a megszokott napirend – számolt be a Postimees, közölte a Karpat.in.ua.

Az észt iskolák bombariadóról kaptak orosz nyelvű üzeneteket
Néhány iskola körülbelül egy órára evakuálta a tanulókat
Fotó: AFP/ANP/MAG

A Tartu külvárosában található gimnázium igazgatója szerint az orosz nyelvű levél hajnali 2 óra körül érkezett az e-mail-fiókba. A leveleket már a munkanap kezdetét követően látták meg, emiatt haza kellett küldeni a gyerekeket – írták.

Két másik tartui iskola is megkapta a levelet, nagyjából ugyanebben az időben – nem sokkal éjjel 2 óra körül. Egy ismeretlen személy 10 óra 40 perckor egy, az épületben elhelyezett robbanóeszköz felrobbantásával fenyegetőzött.

Ha azt nézzük, hogy kinek küldték ezeket a leveleket, akkor gyakorlatilag az összes észt iskola és óvoda és sok állami intézmény kapta meg” – mondta az egyik tartui iskola igazgatója, Juri Szaszi.

Néhány iskola körülbelül egy órára evakuálta a tanulókat, majd folytatták az oktatást, de néhány iskolából hazaküldték a gyerekeket. A rendőrség később azt mondta, hogy tömeges spamüzenetről van szó, és nem volt valódi veszélyhelyzet – írták.

Kapcsolódó írásaink