Külföld

Merkeléket is hibáztatja Kissinger az izraeli háború miatt

A német Welt televíziós csatornának adott interjút Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, amelyet a Mandiner szemlézett. Mint kiderül, Kissinger szerint aggasztó, hogy a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlinben Izrael brutális megtámadása után. A politikus leszögezte: mindez annak a jele, Németország túl sok külföldit engedett be az országba. „Súlyos hiba volt ennyi, teljesen különböző kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni” – mondta a reálpolitika nagymestere.

Merkeléket is hibáztatja Kissinger az izraeli háború miatt
Angela Merkel
Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk

A volt külügyminiszter hozzátette: meg kell büntetni a Hamász nyílt agresszióját, vigyázni kell az eszkalációval. Kissinger szerint a terrorszervezet és az őt támogatók célja, hogy mozgósítsák az egész arabok lakta világot Izrael ellen, majd letérjenek a tárgyalások útjáról.

Emlékeztetett: az 1973-as jom kippuri háború során Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció indult meg Izrael ellen, most is hasonló a helyzet szerinte.

Kissinger elképzelhetőnek tartja, hogy Izrael fellép Irán ellen, abban az esetben, ha világosan kiderül, hogy Irán érintett a Izrael megtámadásában – írta a lap.

A volt külügyminiszter így összegez: az oroszok agressziója és a Hamász által kirobbantott, újabb háború támadás a nemzetközi rendszer ellen.

Kapcsolódó írásaink