Külföld

Lengyelország november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon

Október eleji adatok szerint az év elejétől a lengyel határőrség közel 1700 migránst tartóztatott fel

Lengyelország további húsz nappal, november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon - jelentette be csütörtökön a lengyel közszolgálati rádióban Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter.

Lengyelország november 2-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon
Képünk illusztráció
Fotó: AFP / OMAR MARQUES / ANADOLU AGENCY

Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon.

Kaminski a lengyel közszolgálati rádió első csatornáján (Polskie Radio 1) elmondta: a péntekig érvényes intézkedést további 20 nappal, november 2-ig meghosszabbítják. Mint jelezte, a lépés összhangban van a schengeni kódexszel, és még csütörtökön tájékoztatják róla az Európai Bizottságot.

A szigorított határellenőrzés eddig „jó eredményeket, egyértelmű hatást” hozott, mintegy 550 illegális bevándorlót tartóztattak fel - közölte a miniszter. „A migrációnak nem lesznek semmilyen, Lengyelországon áthaladó illegális útvonalai” - húzta alá.

Hangsúlyozta továbbá: a schengeni övezeten belüli szabad mozgás megőrzése érdekében meg kell szüntetni az illegális migráció útvonalait egész Európában.

„Információink szerint az embercsempészek most Ausztriára fókuszálnak, ezért azt gondolom, az osztrák hatóságoknak is (...) hatékonyan kell akadályozniuk az illegális bevándorlók mozgását” - fogalmazott Kaminski.

Emlékeztetett: Lengyelország az Európai Unió külső határát is védi, és megakadályozta a Fehéroroszországon át Európába irányuló migrációs útvonal kialakítását.

A Szlovákiával közös határán elrendelt ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzés bevezetése után Lengyelország kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos átkelőre korlátozta a határforgalmat.

Október eleji adatok szerint az év elejétől a lengyel határőrség közel 1700 migránst tartóztatott fel a balkáni migrációs útvonal egyik ágát képező szlovák határszakaszon.

Kapcsolódó írásaink