Külföld

Joe Biden: Ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia

A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta – jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

Joe Biden: Ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta
Joe Biden: ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta
Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

„Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta” – fogalmazott Biden. Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Mint mondta: a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem „a puszta gonoszságot” hozta el a világba.

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia.

„Egy dolog, amelyet mondtam Benjámin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el” – közölte.

Arról is beszámolt, hogy a szombati Hamász-támadás óta eltelt öt napban Netanjahuval folytatott negyedik telefonbeszélgetésében arról biztosította őt, hogy Izrael további katonai segélyt kap.

Legalább 22-re emelkedett az Izrael és a Hamász közötti háborúban meghalt amerikai állampolgárok száma, és még legalább 17 amerikait nem találnak – közölte szerdán a washingtoni külügyminisztérium.

A zsidó közösségek vezetőivel folytatott találkozón Biden Iránnak is üzent.

„Átcsoportosítottuk az amerikai repülőgéphordozó-flottát a Földközi-tenger keleti részére, és több vadászgépet küldünk a térségbe, és világossá tettük az irániak számára: legyenek óvatosak” – mondta.

A támadás kapcsán megfogalmazódott a kérdés, hogy a Hamászt támogató Irán tudott-e arról, hogy mi készül, esetleg szerepe is volt-e a műveletben. Az Egyesült Államok azonban olyan információkat gyűjtött, amelyek arra utalnak, hogy magas rangú iráni kormánytisztviselőket váratlanul érték a támadásról szóló hírek – mondta egy amerikai tisztviselő.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerdán közölte, hogy a Hamász harcosai által a hétvégi, Izrael elleni sokkoló támadás során foglyul ejtett mintegy 150 túsz között néhány amerikai állampolgár is van.

Mivel számos légitársaság felfüggesztette a kereskedelmi járatokat Izraelbe és Izraelből a folyamatos rakéta- és rakétatámadások miatt, Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok „számos más lehetőséget” vizsgál a távozni kívánó amerikaiak megsegítésére.

Kirby elmondta, hogy a kormányzat továbbra is tárgyalásokat folytat Izraellel és Egyiptommal, hogy megpróbálják megszervezni a gázai civilek biztonságos átkelését. „Ezek az emberek is áldozatok” – mondta. „Nem ők kérték a Hamászt, hogy ezt tegye” – fejtette ki.

Kapcsolódó írásaink