Külföld

Budanov nyilvánosan is elismerte az ukrán ellentámadás kudarcát

A kémfőnök szerint az ukrán fegyveres erők „teljesen kiestek a menetrendből”

Ukrajna ellentámadása nem a tervezett ütemterv szerint halad – ismerte el Kirillo Budanov, a fő hírszerzési igazgatóság vezetője az Ukrajinszka Pravda című napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban – közölte az Oroszhírek.

Budanov nyilvánosan is elismerte az ukrán ellentámadás kudarcát
Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

A kémfőnök szerint az ukrán fegyveres erők nem egyszerűen le vannak maradva a menetrendtől, hanem teljesen „kiestek belőle”, miután több dolog nem ment olyan „simán”, mint azt Kijev remélte. Nem volt hajlandó megmagyarázni, hogy mit is jelent valójában a „kiesés a menetrendből”, kijelentve, hogy mindenki „vonja le a saját következtetését”.

Korábban, februárban Budanov az ugyanennek az orgánumnak adott interjúban azt mondta, Kijevnek minden esélye megvan arra, hogy még idén véget vessen a folyamatban lévő orosz–ukrán konfliktusnak. Most azonban elismerte, hogy a kép megváltozott. A konkrét okokat azonban nem részletezte, mondván, hogy „a magyarázatok többsége államtitok”.

Budanov azt is elmondta az Ukrajinszkaja Pravdának, hogy az ukrán hadsereg folyamatos fegyver- és egyéb segélyszállítmányait potenciálisan akadályozhatja egy elhúzódó közel-keleti konfliktus, utalva az Izrael és a Hamász harcosai közötti közelmúltbeli gázai eszkalációra.

„Ha ez a konfliktus időben néhány hétre korlátozódik, akkor elvileg nincs miért aggódni” – mondta Budanov. „Ha azonban a helyzet elhúzódik, akkor teljesen világos, hogy lesznek bizonyos problémák azzal, hogy nemcsak Ukrajnának kell majd fegyvereket és lőszert szállítani” – tette hozzá a kémfőnök, megjegyezve, hogy a világ „elég gyorsan közeledik a globális háborúhoz”.

A nyár elején indított, Kijev számára fordulópontként ünnepelt ukrán ellentámadással kapcsolatos problémákat korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte. A múlt hónapban bejelentette, hogy a hadművelet az orosz légi fölény miatt lelassult, és nyugati támogatóit hibáztatta, amiért nem látták el az ukrán erőket a szükséges fegyverekkel.

Kapcsolódó írásaink