Külföld

Tanácskoztak a V4-ek vezérkari főnökei

A munkacsoport feladata lenne a közös érdekek keresése is

Elmélyítik a kölcsönös tájékoztatást a négy visegrádi ország hadseregei.

Tanácskoztak a V4-ek vezérkari főnökei
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Magyar Honvédség

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák hadsereg vezérkari főnökeinek prágai találkozóján megállapodás született egy közös információs munkacsoport és egy információs platform létrehozásáról, amelyekben tájékoztatnák egymást a haditechnika, például a lőszerek tervezett jövőbeni beszerzéséről – közölte Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke szerdán a tanácskozás után Prágában. A munkacsoport feladata lenne a közös érdekek keresése is.

Karel Rehka a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a találkozón megvitatták az időszerű nemzetközi helyzet biztonságpolitikai vonatkozásait, és szó volt Ukrajna támogatásáról is. Az Ukrajnával kapcsolatos eszmecserén a prágai ukrán nagykövetség katonai attaséja is részt vett.

Napirendi téma volt a V4-ek katonai együttműködésének továbbfejlesztése az Európai Unió harci egységein belül. „Közös az igyekezet, hogy a kiképzéseket a modern kor háborús kihívásai teljesítésének az irányába fejlesszük” – hangsúlyozta a cseh vezérkari főnök.

A négy visegrádi ország hadseregei vezérkari főnökeinek első tanácskozására 2005-ben Magyarországon került sor. Tíz éven keresztül évi egy alkalommal, 2016 óta pedig évente kétszer találkoznak a vezérkari főnökök. A legutóbbi találkozóra júniusban Szlovákiában került sor.

Kapcsolódó írásaink