Külföld

Átlépte Bécs a kétmilliós határt

Meghaladta a kétmillió főt az osztrák főváros lakosságának száma. Legutóbb kicsit több mint száz esztendeje volt hasonlóra példa.

Átlépte Bécs a kétmilliós határt
Látkép az osztrák fővárosra a Karlskirchéről
Fotó: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Idén szeptember végén Bécs lakosságszáma újra meghaladta a kétmilliót – derült ki a Bécsi Statisztikai Hivatal előzetes havi népességadataiból. Mint az Osztrák Közszolgálati Rádió magyar nyelvű adásában elhangzott, erre legutóbb kicsit több, mint száz éve volt példa.

A konkrét adatok alapján január 1-je és szeptember 30-a között a korábbiakhoz képest újabb 19 500 ember választotta lakhelyéül a fővárost, tavaly pedig bő ötvenegyezren, ami a legnagyobb bővülés volt a hivatalos statisztikák vezetése, azaz 1962 óta.

Az ORF megjegyezte, a főváros a 19. században élte fénykorát – így 1910-ben 2,08 millióan laktak itt, majd a 20. században folyamatosan csökkenni kezdett a népesség és megindult az elöregedés is. A legkevesebb lakos, 1,48 millió 1988-ban volt. Az előrejelzésekkel ellentétben a vasfüggöny leomlása után, a 1990-es években aztán újra növekedésnek indult a lakosságszám s a 21. század kezdete óta pedig évente átlagosan évi húszezer fővel nő e mutató.

Mára a bécsiek harminckilenc százaléka külföldön született. A bevándorlók közül a legtöbben Szerbiában, Törökországban és Németországban jöttek világra, ugyanakkor az elmúlt években a szerbek száma nagyjából stagnál, a törököké csökkent, a németeké viszont 2002 óta megduplázódott. Az elmúlt húsz évben főként a lengyelek, magyarok, románok, bolgárok és szlovákok költöztek oda, illetve a 2015–16-os menekülthullám valamint az ukrajnai háború hatásaira a szíriaiak, afgánok és ukránok aránya emelkedett.

Kapcsolódó írásaink