Külföld

Többeket őrizetbe vettek Bulgáriában, mert kettős felhasználású eszközöket szállítottak Oroszországnak

A termékeket külföldről szerezték be

Egy tucat embert vettek őrizetbe Bulgáriában, azzal gyanúsítják őket, hogy kettős felhasználású eszközöket szállítottak illegálisan Oroszországnak Ukrajna elleni hadműveletéhez – közölte kedden a bolgár belügyminisztérium, a nemzetbiztonsági szolgálat (DANSZ), valamint a főügyészség.

Többeket őrizetbe vettek Bulgáriában, mert kettős felhasználású eszközöket szállítottak Oroszországnak
Az őrizetbe csoport tagjai között hét bolgár, három orosz, egy albán és egy fehérorosz állampolgár volt. (Képünk illusztráció)
Fotó: GEORGI PALEYKOV / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

A katonai célokra is felhasználható termékeket a beszámoló szerint orosz különleges egységeknek, illetve a Wagner-csoport Ukrajnában harcoló alakulatainak szánták.

A gyanúsítottak több mint négymillió leva (791 millió forint) értékben szállítottak ilyen eszközöket – például távcsöveket – Oroszországba.

A termékeket külföldről szerezték be, majd a dél-bulgáriai Plovdivban újracsomagolták, és végül Szófián keresztül Oroszországba juttatták őket.

A csoport, amelynek hét bolgár, három orosz, egy albán és egy fehérorosz állampolgár volt a tagja, 2021 óta működött. A hatóságok közlése szerint Szófiában, Várnában, Plovdivban és Veliko Tarnovóban voltak őrizetbevételek, illetve ezekben a városokban tartottak házkutatásokat.

Kapcsolódó írásaink