Külföld

Befejeződnek a mentési munkálatok a földrengés sújtotta Afganisztánban

A Herát városától északnyugatra történt földrengésben több mint 2400 ember meghalt és több mint kétezren megsérültek

Befejeződnek a világ egyik legtöbb halálos áldozatával járó, északnyugat Afganisztánt sújtó földrengés miatt indított mentési munkálatok, mivel a katasztrófa óta eltelt idő miatt már nagyon csekély a további túlélők megtalálási esélye.

Befejeződnek a mentési munkálatok a földrengés sújtotta Afganisztánban
A 6,3-as erősségű földrengést, amely szombaton Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte
Fotó: AFP/Xinhua/Mashal

A vasárnap közzétett legfrissebb hivatalos adatok szerint a Herát városától északnyugatra történt földrengésben több mint 2400 ember meghalt és több mint kétezren megsérültek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház semmisült meg vagy rongálódott meg részlegesen. Az áldozatok többsége nő és gyerek – tették hozzá. „Már majdnem teljesen befejeződött a mentési művelet” – közölte az afganisztáni katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője hozzátéve, hogy egyes falvakban még mindig folynak a mentési munkálatok.

A WHO szombaton arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) ötmillió dollár (1,8 milliárd forint) értékű támogatást különített el az afganisztáni földrengés károsultjai számára, de azonnali anyagi hozzájárulás csak néhány országból érkezett.

A közép-ázsiai országot gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus-hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemez találkozik.

Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés, amely az elmúlt közel 25 év legsúlyosabb földrengése volt Afganisztánban, több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett otthontalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban.

Afganisztán már most is súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, miután a nemzetközi közösség nem ismeri el őket hivatalos kormányként az országban, amelynek nemzetközi segélyezése szinte teljesen leállt.

Kapcsolódó írásaink