Külföld

A török légierő újabb támadásokat intézett kurd támaszpontok ellen, többen meghaltak

Törökország csütörtökön indított megtorló akciókat

Az északkelet-szíriai Haszeke tartományban lévő kurd haderő bázisaira mért légicsapásokat hétfőre virradóra a török légierő, 29 katona meghalt, további 28 pedig megsebesült – közölték a kurd félautonóm terület hatóságai.

A török légierő újabb támadásokat intézett kurd támaszpontok ellen, többen meghaltak
A sebesültek nagy számára való tekintettel a régió közeli kórházai és mecsetei arra szólították fel a környék lakosságát, hogy véradással segítsék a rászorulók megmentését
Fotó: AFP/Nazeer Al-khatib

Az akció egyik célpontja a kurd kábítószerellenes egységek al-malikijai képzési központja volt; az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civilszervezet úgy tudja, hogy a halálos áldozatok száma 30, a sebesülteké pedig 37 fő.

A sebesültek nagy számára való tekintettel a régió közeli kórházai és mecsetei arra szólították fel a környék lakosságát, hogy véradással segítsék a rászorulók megmentését.

Törökország csütörtökön indított megtorló akciókat a régió ellen amiatt, hogy egy öngyilkos merénylő október elsején felrobbantotta magát a török belügyminisztérium épülete előtt Ankarában, a társát pedig agyonlőtték. A robbantást követő lövöldözésben két rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadás elkövetőjeként a Törökország és az Európai Unió által is terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jelentkezett.

Az ankarai merénylet elkövetői a török álláspont szerint Szíriából érkeztek Törökországba, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres csoport azonban tagadta ezt.

Noha a török légicsapások intenzitása a hét végén csökkent, a kurd hatóságok közlése szerint csütörtök óta legalább 15 ember vesztette életét a támadások miatt, miközben a helyi polgári infrastruktúra és a kurd fegyveres erők főhadiszállása is komoly károkat szenvedett el.

Kapcsolódó írásaink