Külföld

Olasz védelmi miniszter: Nincs harctéri megoldása az ukrán konfliktusnak

Nem Olaszország politikájának megváltozását jelzi, hanem az ország készleteinek végességét

Nem valószínű, hogy az orosz–ukrán konfliktus a harctéren fog megoldódni – jósolta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter. Azt is elárulta, hogy Róma azt fontolgatja, hogyan lehetne a két felet tárgyalóasztalhoz ültetni, miközben továbbra is fegyverekkel látja el Kijevet – írja az Oroszhirek.hu.

Olasz védelmi miniszter: Nincs harctéri megoldása az ukrán konfliktusnak
Sergio Mattarella és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter
Fotó: NorthFoto

A Corriere della Serának adott, vasárnap megjelent interjúban Crosetto elismerte, hogy bármennyire is szeretné Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya a végtelenségig támogatni Ukrajnát, ez a politika egyszerűen nem reális.

Rámutatott, hogy az ellenségeskedések már több mint másfél éve húzódnak, hozzátéve, hogy „minél több idő telik el, annál inkább csökken annak a lehetősége, hogy Ukrajnát a nem korlátlan forrásokkal segítsék”.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy ez nem Olaszország politikájának megváltozását jelzi, hanem az ország készleteinek végességét.

A tisztviselő szerint „az ukrajnai helyzet egyre rosszabb”, Kijevnek „nagy nehézséget okoz visszaszerezni az elvesztett területet”, Moszkva pedig képtelen “meghódítani” az országot.

„Annak vagyunk tanúi, hogy a konfliktus megoldása a terepen lehetetlen” – érvelt Crosetto, hozzátéve, hogy Olaszország azzal van elfoglalva, hogy keresse a módját annak, hogy „párbeszédasztalokat építsen, békét teremtsen”.

Végezetül azt állította, hogy ha Oroszország győzedelmeskedik Ukrajnában, tankjai az európai határok felé fognak gurulni, ami a harmadik világháború kilátásba helyezését teszi valószínűbbé.

A múlt hónap végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megismételte, hogy Moszkva elvben kész a béketárgyalásokra Kijevvel, hozzátéve azonban, hogy egyelőre még nem látott „komoly javaslatot”. A diplomata Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját “puszta ultimátumnak” minősítette, amelyet Oroszország soha nem fogadna el.

Orosz tisztviselők korábban rámutattak, hogy Zelenszkij elnök gyakorlatilag kizárta a tárgyalásokat, amikor tavaly októberben aláírta azt a rendeletet, amely megtiltotta a párbeszédet Vlagyimir Putyinnal.

A hónap elején a Politico egy európai tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az EU tagállamai elérték a határt a fegyverzet tekintetében, amelyet Ukrajnának biztosíthatnak anélkül, hogy saját védelmüket veszélyeztetnék.

„Nem adhatunk tovább a saját készleteinkből” – mondta a név nélkül nyilatkozó tisztviselő újságíróknak.

Egy külön cikkben ugyanebben az időben a lap azt állította, hogy az ukrán kormány finanszírozásának támogatása „minden eddiginél több repedést mutat”, hivatkozva arra, hogy az amerikai kongresszus nemrégiben nem tudott több támogatást elkülöníteni az átmeneti költségvetésben, valamint Robert Fico volt szlovák miniszterelnök választási győzelmére, aki a kampány során megfogadta, hogy leállítja a Kijevnek nyújtott támogatást.

Eközben pénteken a Politico azt állította, hogy a Biden-kormányzat „kreatív” módokat keres arra, hogy további katonai segélyt biztosítson Ukrajnának, miközben otthon egyre nagyobb az ellenállás. A feltételezett megfontolás alatt álló megoldások között szerepel a Külügyminisztérium külföldi katonai finanszírozási programjának felhasználása, valamint a légvédelmi rendszerek háromoldalú cseréje Lengyelország bevonásával – állította a médiaorgánum.

Kapcsolódó írásaink