Külföld

Hatósági vizsgálat indul Ternopilban

Toborzótisztek brutálisan megvertek egy hadkötelest az utcán

A Ternopil megyei területi toborzási és szociális támogatási központ vizsgálatot indít, miután a munkatársai brutálisan megvertek Ternopilban egy hadkötelest az utcán – számolt be vasárnap az rbc.ua hírportál a Ternopil megyei területi toborzási és szociális támogatási központ Facebook-közlésére hivatkozva, számol be a karpat.in.ua.

Hatósági vizsgálat indul Ternopilban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A jelentés szerint Ternopilban a közösségi oldalakon terjesztett videóban látható eseményekhez vezető összes körülmény kiderítése érdekében hatósági vizsgálatot rendeltek el. A hadkiegészítő parancsnokság munkatársainak intézkedését értékelő szakértői véleményt átadják a rendvédelmi szerveknek.

Vasárnap egy videófelvétel jelent meg az interneten, amelyen a Ternopil megyei területi toborzási és szociális támogatási központ alkalmazottai megvernek egy hadköteles férfit. Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) a tény alapján büntetőeljárást indított.

Szerhij Nadal, Ternopil polgármestere és Dmitro Lubinec, a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa is reagált az esetre. Mindketten részletes vizsgálatot sürgettek.

Mint hírportálunk pénteken beszámolt róla, Roman Isztomin őrnagy, a Poltava megyei területi toborzási és szociális támogatási központ sajtószóvivője a Telegraf című kiadványnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a területi toborzási és szociális támogatási központok alkalmazottainak a behívók kézbesítésekor be kell tartaniuk a törvényi normákat, és nem alkalmazhatnak fizikai befolyásolási módszereket a hadkötelesekkel szemben.

Isztomin számos tabut említett, amelyek a hadkiegészítő parancsnokságok alkalmazottaira vonatkoznak, akik azt a feladatot látják el, hogy értesítik az állampolgárokat arról, hogy fel kell keresniük a területi toborzási és szociális támogatási központot. Mint hangsúlyozta, tilos erőszakot alkalmazni azzal szemben, aki nem hajlandó aláírni a behívó átvételét, tilos őrizetbe venni és megverni az ilyen állampolgárt.

Kapcsolódó írásaink