Külföld

Izraelben élő magyar édesanya: A betonszobánkban hallgattam, ahogy a Vaskupola felrobbantja a Hamász rakétáit

Az összecsapásokat egy átfogó rakétatámadás előzte meg: több száz rakéta csapódott be Izrael területén

Az M1-nek sikerült elérni egy Tel-Avivban élő magyart. Eliháj-Fally Krisztina azt mondta: reggel fél hétkor a szirénák hangjára ébredt, és azonnal a lakásukban lévő betonszobába sietett. Hozzátette: a férje és a gyermekei a gázai övezettől alig húsz kilométerre vannak a férje szüleinél, ők a kijárási tilalom miatt egyelőre nem tudnak visszamenni Tel-Avivba - írta meg a hirado.hu.

Izraelben élő magyar édesanya: A betonszobánkban hallgattam, ahogy a Vaskupola felrobbantja a Hamász rakétáit
Füstoszlopok a Gázai-övezet fölött egy izraeli válaszcsapás nyomán november 7-én délután
Fotó: AFP/Mahmud Hms

„Engem az első sziréna 6:35-kor édes álmomból ébresztett. Egyedül vagyok itthon, azonnal hívtam a férjemet, akik a gázai területtől nagyjából 20 kilométerre vannak. Nyugodt tempóban próbáltam elérni a lehető legbiztonságosabb módon a betonszobánkat, bezárni a reteszt, becsukni az ajtót és megvárni azt a tíz percet amit ilyenkor kötelezően ki kell várni. Ilyenkor lehet azt is hallani, hogy a Vaskupola hogyan robbantja fel a bombát, ilyenkor azt is meg kell várni, hogy halljuk a két bomba ütközését és akkor lehet kijönni, ilyenkor kint lehet tartózkodni a következő szirénáig. Ijesztő a helyzet nagyon” – mondta az Izreaelben élő magyar nő.

Mint ismert háború tört ki Izraelben, miután palesztin iszlamista fegyveresek szombat hajnalban átlépték a zsidó állam határait. Több települést ellenőrzésük alá vontak és sok embert, civileket és katonákat egyaránt, túszul ejtettek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hadikészültséget hirdetett: elrendelte a tartalékos katonák mobilizálását és a hadsereg mozgósítását.

Az összecsapásokat egy átfogó rakétatámadás előzte meg: több száz rakéta csapódott be Izrael területén, legkevesebb hetvenen meghaltak és több mint kilencszázan megsérültek. A válaszcsapásokban mintegy kétszázan haltak meg és több mint ezerötszázan megsérültek.

Kapcsolódó írásaink