Külföld

Bővül a KFOR kontingense

Angol katonák mentek Koszovóba

Megérkeztek Pristinába az első brit katonák a NATO KFOR békefenntartó missziójának erősítésére. A lépésre a Szerbia és Koszovó közötti újabb feszültségek miatt került sor.

Bővül a KFOR kontingense
A KFOR helikoptere Mitrovica fölött
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Eren Beksac

Bővítették a NATO KFOR-misszióját – jelentette be pénteken késő este a NATO és a londoni védelmi minisztérium. London már korábban bejelentette, hogy a védelmi szövetség kérésére további kétszáz katonával emelik az eddig négyszáz fős brit koszovói kontingenst.

Ez egy „jól megfontolt lépés annak biztosítása érdekében, hogy a KFOR rendelkezzen a szükséges erőkkel ahhoz, hogy teljesíteni tudja az ENSZ-megbízatását a biztonságos környezet és a mozgás szabadságának fenntartására Koszovóban minden lakos számára” – írta Dylan White NATO-szóvivő az X-en, a korábban Twitter néven ismert platformon.

A brit védelmi minisztérium közölte, hogy a csapatok a NATO parancsnoksága alatt állnak a KFOR mandátumával összhangban végzett műveletek végrehajtására. A német védelmi tárca pénteken jelentette be, hogy 2024 áprilisától egy további 155 fős századot telepítenek Koszovóba egy évre.

Kapcsolódó írásaink