Külföld

Biden a kongresszust megkerülve küldene további fegyvereket Ukrajnába

Miután utolsó pillanatban az amerikai kongresszus nem szavazta meg Joe Biden 24 milliárd dolláros kérelmét, a kormányzat annak a lehetőségét mérlegeli, hogy a külügyminisztériumhoz és a Pentagonhoz tartozó programok keretében finanszírozzák a további fegyverszállításokat Ukrajnának - számolt be a Magyar Nemzet.

Biden a kongresszust megkerülve küldene további fegyvereket Ukrajnába
Volodimir Zelenszkij és Joe Biden
Fotó: AFP/Pool/North America

A tárgyalásokra rálátó amerikai tisztviselők elmondták, hogy Joe Biden elnök annak a lehetőségét mérlegeli, hogy a külügyminisztérium támogatási programjának felhasználásával további katonai segélyt nyújtson Ukrajnának – írta minderről a Politico.

Az Egyesült Államokban heves vita övezte a költségvetés megszavazását, a törvényhozók az utolsó pillanatban jutottak egyezségre a kormány leállását elkerülve. Ennek ára pedig az volt, hogy a kormányzat leállítja Ukrajna további finanszírozását. A lap forrásai elmondták, hogy több lehetőség is terítéken van a további segélyeket illetően. Joe Biden szerdán utalt erre a stratégiára, amikor azt mondta:

„van egy másik eszköz, amellyel talán képesek leszünk a finanszírozásra”

Az egyik tisztviselő elmondta, hogy az elnök megjegyzései a már meglévő finanszírozási felhatalmazásokra utaltak, amelyek felhasználásával a kongresszust megkerülve további segélyt nyújthatnak Ukrajnának - írták.

Kapcsolódó írásaink