Külföld

Spanyol kormányfő: a jövő Európájának megteremtéséről tanácskoztak

A házigazda spanyol kormányfő este kiadott közleménye szerint szükség van a nemzetközi intézmények megerősítésére és korszerűsítésére is

Az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozója annak a törekvésnek a látványos kifejezése volt, hogy a kontinens államai együtt kívánnak működni a jövő Európájának felépítésében - jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök azt követően, hogy a dél-spanyolországi városban befejeződött a közel 50 ország állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása.

Spanyol kormányfő: a jövő Európájának megteremtéséről tanácskoztak
Pedro Sánchez
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

A csúcstalálkozó fő témái közé tartozott a digitalizálás problematikája, a kontinens energiafüggetlenségének növelése, valamint regionális biztonsági kérdések, köztük az ukrajnai háború és a hegyi-karabahi helyzet.

Részt vett az értekezleten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit a nyilatkozók többsége töretlen támogatásáról biztosított hazájának az Oroszországgal szembeni védekezésében. Zelenszkij további katonai támogatást kért, és több résztvevőtől kapott is ígéretet erre, köztük a házigazda spanyol kormánytól és a német delegációtól.

A csúcsértekezlet alkalmából számos különtalálkozót is tartottak. Így például Giorgia Meloni olasz és Rishi Sunak brit miniszterelnök kezdeményezésére - mások mellett az uniós intézmények vezetőinek és több unión kívüli ország vezetőjének részvételével - tanácskozást folytattak a migrációról. Ez lesz az egyik témája a pénteken ugyancsak Granadában megrendezendő informális európai uniós csúcstalálkozónak is.

Az Európai Politikai Közösség találkozóján részt vevő állam-, illetve kormányfők csütörtök este VI. Fülöp spanyol király meghívására díszvacsorán vettek részt a mór építésű Alhambra erőd és palota egyik dísztermében.

Kapcsolódó írásaink