Külföld

A koszovói elnök uniós szankciókat sürget Szerbiával és a szerb elnökkel szemben

Vjosa Osmani azt várja, hogy Spanyolország is támogassa az uniós szankciók kivetését Szerbiára a fegyveres akció miatt

Szerbia és Aleksandar Vucic szerb elnök elleni uniós szankciók kivetését sürgette a koszovói elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) granadai találkozóján csütörtökön.

A koszovói elnök uniós szankciókat sürget Szerbiával és a szerb elnökkel szemben
A koszovói elnök uniós szankciókat sürget Szerbiával és a szerb elnökkel szemben
Fotó:  Anadolu Agency via AFP/Burak Akbulut

Vjosa Osmani hangsúlyozta: amíg ezeket a szankciókat nem léptetik életbe, addig nem látja értelmét, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek Szerbiával a két ország közötti feszült viszony rendezése érdekében.

A koszovói elnök javaslatának előzménye, hogy szeptember 24-én Észak-Koszovóban szerb nemzetiségű, maszkos fegyveresek koszovói rendőrökre támadtak, és órákig tartó tűzpárbaj alakult ki közöttük. A támadásban egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót pedig lelőttek.

Pristina szerint Szerbia politikailag és pénzügyileg is támogatta előtte a fegyvereseket, a cél pedig Észak-Koszovó elszakítása és bekebelezése volt. Belgrád tagadja, hogy köze lett volna a támadáshoz.

Vjosa Osmani azt várja, hogy Spanyolország is támogassa az uniós szankciók kivetését Szerbiára a fegyveres akció miatt.

„Spanyolország olyan ország, amely hozzájárul a békéhez és a stabilitáshoz az egész európai kontinensen. Remélem megértik, hogy egy agresszort támogatni, aki ellen világos bizonyítékok szólnak szeptember 24-e óta, nem járul hozzá a békéhez és a stabilitáshoz” – mondta.

Az európai uniós soros elnöki tisztségét betöltő, az EPC harmadik találkozójának helyet adó Spanyolország egyike azon öt uniós tagországnak, amely nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Kapcsolódó írásaink