Külföld

Megfosztották pozíciójától az amerikai képviselőház elnökét

A republikánus többség vezetőjének eltávolítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló Szabadság elnevezésű tömörülésének tagja, Matt Gaetz kezdeményezte

Az amerikai képviselőházban többségi szavazással megfosztották pozíciójától Kevin McCarthy házelnököt kedden.

Megfosztották pozíciójától az amerikai képviselőház elnökét
Kevin McCarthy
Fotó: AFP/Mandel Ngan

A floridai képviselő azután jelentette be, hogy él a házelnök elmozdításának kezdeményezésére vonatkozó jogával, hogy a képviselőházban a demokraták szavazataival fogadták el az átmeneti költségvetést szombaton.

A kongresszus alsóházában tartott név szerinti szavazáson 216 képviselő mondott igent, 210-en pedig nemmel szavaztak. A demokraták előzetesen jelezték, hogy nem szavaznak át a republikánus házelnök hivatalban tartása érdekében.

A szavazást több órán át tartó vita előzte meg, amelyben túlnyomóan republikánusok nyilvánítottak véleményt, és többségük Kevin McCarthy hivatalban tartása mellett szólalt fel, a szavazás során azonban a demokratákhoz csatlakozó konzervatív republikánusok szavazataival eltávolították a házelnököt.

Matt Gaetz floridai képviselő közvetlenül a szavazás után úgy fogalmazott, az ország hasznára válik, ami történt, és tagadta, hogy a történtek megbénítanák a képviselőház működését. Azzal vádolta a volt házelnököt, hogy megszegte a januári megválasztásakor tett ígéretét.

Kevin McCarthy a szavazás kezdetén még úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy megtarthatja székét. Úgy vélekedett, hogy a floridai képviselőt személyes indokok mozgatják.

Matt Gaetz azt követően kezdeményezte Kevin McCarthy megfosztását a képviselőházi elnök hatalmát jelképező kalapácstól, hogy a képviselőház szombaton este a demokraták szavazatával fogadta el az ország átmeneti költségvetését, ami Kevin McCarthy által elért kompromisszumot tartalmazott, és abban nem szerepelt a republikánusok egy részének javaslata. A költségvetés ugyan nem tartalmazta Ukrajna további támogatásának finanszírozását, ami az érintett republikánusok egyik követelése volt, ugyanakkor nem tartalmazott költségvetési kiadáscsökkentést sem, ami szintén szerepelt igényeik között.

A költségvetési kiadások csökkentését azért követelték, mert az Egyesült Államok államadóssága meghaladta a 33 ezer milliárd dollárt, ami minden idők legmagasabb értéke.

A képviselőházban történtekről élő adásban beszámoló médiumok jó része a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „komolyabb dráma történt, mint januárban”, amikor hosszú napok, és 15 szavazási forduló után sikerült elérni a házelnök megválasztását.

A képviselőházban most új elnökválasztási eljárás kezdődik, amelynek során a jelöltnek el kell nyernie a leadott szavazatok több mint felét.

A képviselőházban a tavaly novemberi választásokon a republikánusok szűk, ötfős többségbe kerültek, ami azt jelenti, hogy szinte egyhangúságra vagy demokraták átszavazására van szükség bármilyen republikánus indítvány elfogadásához.

Kapcsolódó írásaink