Külföld

Hét ukrán támadás visszaverését jelentette be az orosz katonai tárca

Hét ukrán támadás visszaveréséről számolt be szerdai hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium, amely szerint a nap folyamán a frontvonal mentén csaknem félezer ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Hét ukrán támadás visszaverését jelentette be az orosz katonai tárca
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Diego Herrera Carcedo

A rohamok közül négyet Donyeck körzetében hiúsítottak meg. A tárca összefoglalója a „különleges hadművelet" övezetében megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel három vezetési és megfigyelőpontot, négy lőszerraktárt, egy rádióelektronikai harcállomást, egy MiG–29-es repülőgépet, egy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es vontatott tarackot, hét HIMARS- és Grad-rakétát és 74 drónt.

A moszkvai katonai tárca szerint az éjszaka folyamán a légvédelem 31 ukrán drónt lőtt le Oroszország légterében: 19-et közülük Belgorod megye felett semmisítettek meg, a többit pedig a brjanszki és a kurszki régióban. Ez volt az egyik legnagyobb szabású, távirányítású légijárművekkel végrehajtott támadás a háború kezdete óta.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy szerdára virradóra a Fekete-tenger északkeleti részén az orosz légierő megsemmisített egy ukrán diverzánscsoportot, amely motorcsónakokon és scootereken közeledett a Krím felé. Később az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy az odesszai régióból elindult 16 tagú csoport egyik tagját elfogták, aki azt vallotta, hogy az ukrán katonai hírszerzés (GUR) állományában áll. Azt mondta, a cél az volt, hogy videófelvételeket készítsenek arról, hogy ukrán kommandósok vannak jelen a 2014-ben elcsatolt félszigeten.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink