Külföld

Utolsókból az elsők: Pedro Sánchez alakíthat kormányt Madridban

Francina Armengol, a kongresszus elnöke bejelentette, hogy a spanyol király a szocialista Pedro Sánchezt javasolja miniszterelnöknek. Sánchez jelenleg az ügyvezető kormány feje, a nyári időközi választást pedig a Néppárt (PP) nyerte, a konzervatívok listavezetőjének azonban nem sikerült összehoznia egy működőképes koalíciót.

Utolsókból az elsők: Pedro Sánchez alakíthat kormányt Madridban
VI. Fülöp spanyol király fogadja Pedro Sánchezt
Fotó: AFP/Pool/Juanjo Guillén

Armengol szerint Sáncheznek nincs sok ideje a kormányalakításra. A kongresszus elnöke legkésőbb november 27-re össze akarja hívni az országgyűlést. A szocialista politikus ennek megfelelően holnap meg is kezdi a tárgyalásokat a különböző parlamenti frakciók képviselőivel. Elsőként a Sumar vezetőjével, Yolanda Díazzal találkozik.

A Néppárt tiszteletben tartja a király döntését, de arra figyelmeztetett, hogy a legfrissebb információk szerint „Sáncheznek kisebb a támogatottsága, mint egy hónappal ezelőtt”. Most mindössze 121 képviselője van, miután több párt is kijelentette, hogy még nem sikerült megállapodniuk. A PP úgy véli, a „hazugságok, homályos tárgyalások és színjátékok hetei” várnak Spanyolországra.

A PSOE természetesen a a baloldali pártok kegyét keresi, de szüksége lesz a függetlenségpárti erőkre is. Az El País beszámolója szerint a szocialista vezető egyelőre 121 támogató szavazattal rendelkezik pártja részéről, amihez reméli, hogy a Sumar (31), az ERC (7), a Junts (7), az EH Bildu (6), a PNV (5), a BNG (1) és a Coalición Canaria (1) szavazatait is hozzá tudja adni. Ez 3 fős többséget biztosítana a számára. A felsorolás hosszából is látszik azonban, hogy milyen ingatag kormánya lehet Spanyolországnak.

A PP vezetője, Alberto Núñez Feijóo egyébként sértődötten nyilatkozott. „Tiszteletben fogjuk tartani az államfő javaslatát mindazok ellenére, akik nem tartották tiszteletben az államfő javaslatát, amikor engem jelölt” – szúrt oda azoknak, akik szerinte elárulták az elmúlt hónapokban.

Feijóo az El País szerint így összegezte a királlyal folytatott beszélgetését: „Két reflexiót adtam neki. Az egyik egy pozitív értékelés arról a megbízatásról, amelyet nekem adott, hogy próbálkozzak a kormányelnöki beiktatással. A második pedig az államfő által az esetleges második elnökjelöltséggel kapcsolatban hozott döntés abszolút tiszteletben tartása”.

A PP vezetője megismételte, hogy „mindenféleképpen” lemondott arról, hogy kormányfő legyen. „Jelölésem három igennel maradt el attól, hogy elnyerjem a kamara bizalmát, következésképpen megőriztem az elveket, a választási programot és véleményem szerint a nemzet méltóságát. Tartottam magam ahhoz a vállalásomhoz, hogy nem leszek elnök mindenáron” – mondta.

Kapcsolódó írásaink