Külföld

Litván kikötőben ellenőrzik a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat

A megállapodás Kijev szerint felgyorsítja az ukrán gabonatranzitot

A litvániai Klaipeda kikötőjébe helyezik át az ukrán–lengyel határról az ukrán gabona növényegészségügyi ellenőrzését a következő két nap során – közölte kedden tárcája hivatalos honlapján Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter.

Litván kikötőben ellenőrzik a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat
Litván kikötőben ellenőrzik a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Alain Pitton

A közlemény szerint erről Szolszkij állapodott meg litván és lengyel partnerével keddi online megbeszélésükön. A megállapodás Kijev szerint felgyorsítja a Lengyelországon keresztüli ukrán gabonatranzitot.

„Fontos kérdésben állapodtunk meg. Szerdától a Litvánián áthaladó ukrán gabona ellenőrzése az ukrán–lengyel határról litván területre, litván kikötőbe kerül” – erősítette meg Robert Telus lengyel agrárminiszter.

Az ukrán szaktárca emlékeztetett arra, hogy Ukrajna javasolta az állat- és növényegészségügyi ellenőrzés áthelyezését az ukrán–lengyel határról a litván kikötőbe, Lengyelország és Litvánia kormánya pedig támogatta az indítványt, amelyet Varsó és Vilnius is konstruktív lépésnek nevezett.

A lengyel és az ukrán mezőgazdasági miniszter múlt szerdán folytatott online megbeszélést. Ezt követően Telus a PAP hírügynökségnek leszögezte: „A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra”. Emellett arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

Szolszkij a múlt heti tárgyalás után jelentette be, hogy a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az egészségügyi ellenőrzések átadásáról a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében. Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is. Emlékeztetett arra, hogy augusztusban egy ilyen ellenőrzési mechanizmusról született megállapodás Magyarországgal és Szlovákiával.

Kapcsolódó írásaink