Külföld

Csehország visszaállítja a cseh–szlovák határ ellenőrzését

Az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában

Csehország szerdától visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt – jelentette be Petr Fiala kormányfő az X közösségi hálón kedden délelőtt.

Csehország visszaállítja a cseh–szlovák határ ellenőrzését
Csehország a határellenőrzés lépését egyeztette Lengyelországgal
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Photo by Lukas Kabon

Az intézkedés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a helyzet alakulásának függvényében döntenek - tette hozzá a miniszterelnök.

„Az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában, úgy, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a határforgalmat és az utasokat” – közölte Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak az X-en.

A cseh kormány ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely keddtől hasonló intézkedéseket foganatosított a lengyel-szlovák határon – szögezte le a miniszterelnök.

Csehország tavaly szeptembertől idén február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt a migránsok megnövekedett száma miatt. Miután a helyzet normalizálódott, az intézkedést, amely komoly bírálatokat váltott ki a szlovák kormány részéről, Prága megszüntette.

„Az Európai Unióba tartó illegális migránsok száma ismét növekszik. Nem becsülhetjük alá a helyzetet, ezért azonnal reagálunk. Az ellenőrzéseknek köszönhetően meg tudjuk erősíteni polgáraink biztonságát” – olvasható Petr Fiala bejegyzésében.

Vít Rakusan megerősítette, hogy az ügyben hétfőn tárgyalt és egyeztetett Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszterrel. Szerinte a cseh hatóságok kapcsolatban vannak a szlovák, az osztrák és a német partnerekkel is.

A cseh-szlovák határon 27 határátkelő van, közülük 17 közúti, hét vasúti, három pedig folyami határátkelő – közölte a cseh belügy.

Kapcsolódó írásaink